Lobke Killaars
Lobke Killaars News 10 okt 2018

Bedek ieder stukje huid: de muggen blijven je de komende maanden lastigvallen

De zomer is heerlijk, maar het voordeel van de herfstige maanden september, oktober en november is dat er minder muggen zijn die je lek kunnen steken. Tenminste, dat dachten we. Helaas gaan we dit jaar wat meer last hebben van onze niet zo vriendelijke vrienden.

Muggen zijn niet het meest geliefde huisdier aangezien ze meer dan eens jeukende bulten achterlaten op je lichaam. Dit is tot wanneer je steken kan verwachten.

Muggen in november?

Waar we normaal gesproken niet veel muggen meer tegenkomen in de herfst, is dat dit jaar wel anders. Volgens entomoloog Thierry Hance is dat niet zo vreemd: ‘Dat is elk jaar zo. Er zijn meerdere generaties van de meest gangbare mug in België. Die laatste generatie wordt nu pas volwassen.’

Bij voorkeur brengt deze net volwassen generatie tijd door in onze huizen en door de opwarming van de aarde kan de datum dat ze hier verblijven wat opschuiven. Dan krijgen we zelfs in november nog een hele lading muggen.

Waarom zijn er nog muggen?

Oké, muggen zijn er dus elk jaar nog rond deze tijd. Toch zien we ze meer dan normaal en prikken ze ook nog eens, wat normaal gesproken niet of minder gebeurt in oktober. Hoe komt dit dan?

Het zit zo: normaal gesproken bereiden muggen zich rond deze tijd voor op hun winterslaap. Vanwege de warme herfst krijgen ze echter andere signalen binnen dan normaal en verandert die voorbereiding in een steekpartij. Auch.

Daarnaast komen er steeds meer vreemde soorten naar Nederland, die door de zachte winter in grotere getale overleven.

En hé, die muggen zijn weer een goede reden voor wat gin-tonics met je vriendinnen:

Heb jij last van muggen? Gin-tonic is het perfecte anti-muggenmiddel dus neem er nog eentje

Nieuwsblad

Reageer op artikel:
Bedek ieder stukje huid: de muggen blijven je de komende maanden lastigvallen
Sluiten