Mysterie ontrafeld: zo ontstaat de brainfreeze tijdens het eten van ijsjes

Je kent het wel: je hebt zin in ijs en zodra je je favoriete ijsco hebt bemachtigd dan zit je 'm ongegeneerd in razend tempo op te peuzelen. Want, het is bloody hot outside en jij hebt verfrissing nodig. Maar dan gebeurt waar je eigenlijk al bang voor was: de brainfreeze.

Je hoofd voelt alsof het samen zwelt, alsof er duizend ijsklontjes in zijn gegooid. De brainfreeze is een ware hel en willen we het liefst voorkomen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens het eten van je ijsje?

Ice ice baby

Het zal je niet zijn ontgaan – ijs is ijskoud. Achterin je mond loopt een zenuw die pijn waarneemt. Deze zenuw geeft een signaal af als er een ijskoud ding in je mond zit. In een paar seconden reageert je lichaam hierop en vernauwt de slagader richting je hersenen.

Dit wordt gedaan om verdere afkoeling van het lichaam tegen te gaan. Echter heeft je lichaam in een ogenblik in de gaten dat het slechts gaat om een plaatselijke verkoeling. Je mond dus.

De hoofdpijn die je op dat moment voelt wordt door neurologen HICS genoemd, schrijft NRC. Omdat de plaatselijke verkoeling niet levensbedreigend is, zal de slagader zich weer verwijden en is de brainfreeze maar van korte duur.

Kortom, we hoeven gelukkig niet meer bang te zijn dat onze hersenen écht bevriezen. We kunnen alleen maar meer ijsjes eten. En een slush puppy. Maar misschien alleen ietsje langzamer.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: Door deze 14 ijsjes was jij vroeger ook helemaal geobsedeerd

Reageer op artikel:
Mysterie ontrafeld: zo ontstaat de brainfreeze tijdens het eten van ijsjes
Sluiten