Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 3 jan 2018

Over 40 jaar zou er geen chocolade meer zijn en we hopen ZO dat het niet waar is

Als je door een break-up gaat, is het antwoord chocolade. Als je een half uur door het winterse weer gefietst hebt, dan is het antwoord chocolade. Als je je tentamen voor je gevoel helemaal verknalt hebt, dan is het antwoord chocolade. You feel me? Maar over een paar jaar is het feest misschien voorbij.

Huh? Is het chocoladefeest binnenkort voorbij? Ja, volgens experts is er over een zo’n veertig jaar gewoon geen chocolade meer. Helemaal niks. Inmiddels hebben we al oceanen vol gehuild nadat we dit nieuws lazen.

Geen chocolade meer? Hoe kan dat?

Oke, oke, dit nieuws kan niet natuurlijk niet zonder uitleg. En dit is hoe het zit. We weten allemaal dat chocolade van cacao wordt gemaakt. Maar die plant, die kan niet overal leven.

De plant groeit namelijk alleen 20 graden boven en onder de evenaar want daar is een hoge luchtvochtigheid en genoeg regen. Ook heeft de plant hoge eisen wat betreft zonlicht, temperatuur en bodemvruchtbaarheid.

Maar met de klimaatverandering die nu al een beetje gaande is en in de toekomst nog meer gaande gaat worden, ziet de toekomst van de cacaoplant er niet gunstig uit. Als de temperatuur slechts met 2,1 graden stijgt in de komende dertig jaar, dan zorgt dat al voor problemen voor de chocolade-industrie.

Warmte zorgt namelijk voor verdamping van water uit de grond en uit de plant. En volgens wetenschappers zal er onvoldoende regen komen dat het vochtverlies kan compenseren. Het idee is om de planten te verhuizen naar bergachtig terrein. Maar het probleem is dat daar juist uitstervende ecosystemen bestaan die behouden moeten worden. Volgens ons hoeft dat geen dilemma te zijn, maar dat ter zijde.

Het ziet er niet goed uit voor alle chocoladeliefhebbers. En al helemaal niet als je je bedenkt dat je per jaar gemiddeld 286 chocolaatjes eet en dat daar tien cacaoplanten voor nodig zijn om dat te maken. Holy shit.

Maak maar vast ruimte in al je voorraadkastjes, in je kelder of onder je bed. Want het mag duidelijk zijn dat we de komende jaren vast wat chocolade opslaan in ons huiselijke magazijntje. Just in case.

En maakt dit tripje ook maar vast, voor het geval dat in de toekomst ook niet meer kan: Girlstripje: Luxemburg is dé chocoladestad waar je met je bestie naar toe wil
geen chocolade meer

Reageer op artikel:
Over 40 jaar zou er geen chocolade meer zijn en we hopen ZO dat het niet waar is
Sluiten