Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 22 jun 2017

Aha: dit is hoe narcistische mannen de macht over je grijpen

In zijn binnenzak heeft hij altijd een spiegeltje zitten, hij houdt niet op met praten over zijn fantastische leven en aan zelfvertrouwen geen gebrek. Jup, die nieuwe vent van je is wellicht wel een beetje narcistisch. Maar waarom is het dan toch eigenlijk best wel aantrekkelijk, dat stukje arrogantie? Dit is hoe narcistische mannen de macht over je grijpen.

Nare mannetjes zijn het, die narcisten. Iedereen kent wel zo’n typische narcist, die jij, ongeacht zijn arrogantie, enorm aantrekkelijk vindt. Ze zijn een ster in het vasthouden van al hun lijntjes, terwijl deze voornamelijk gebaseerd zijn op een grote portie zelfverheerlijking. Maar waarom lukt het deze mannen jou in hun macht te houden?

Narcisten zijn nooit tevreden

Er zullen altijd op- of aanmerkingen zijn volgens hen, waardoor je het gevoel krijgt dat jij telkens moet verbeteren. Zo houden ze jou in hun macht, omdat jij dan altijd dat gevoel houdt van hem pleasen. En dat terwijl je je al volledig uit de naad werkt. Voor hem. Hierdoor ben jij een soort personal assistent geworden, zonder enige waardering.

Tijd om het roer om te gooien, want zelf schiet jij er natuurlijk helemaal niks mee op. Laat hem alle taakjes zelf maar eens uitoefenen. Wedden dat hij dat ineens moet inleveren op al zijn eisen.

Narcisten hebben een gave om onzekerheden bij anderen te spotten

En dan niet alleen het uiterlijk, ook het innerlijk lijken ze te ruiken. Ze zien direct waar jouw zwakte zit en gaan daar doelgericht mee te werk. Ze zijn ster in het inspelen op deze zwaktes en zijn dan ook manipulatief bezig om jou in goede banen te lijden naar een manipulatieve relatie. Zo eentje waar jij geen weg meer uit ziet.

Bedank vriendelijk voor het aanbod, maar zorg dat jij je niet laat verleiden door dit haantjesgedrag. Van een relatie hoor je een sterker individueel te worden, maar van deze vent word jij alleen maar onzekerder aangezien hij jouw zwakte op de proef stelt.

Narcisten laten je isoleren van de buitenwereld

Omdat ze jou in de honeymoon fase 24/7 claimen, raak jij langzamerhand ge├»soleerd van jouw vrienden en buitenwereld. In het begin is het fijn en wil je graag alle tijd die je vrij hebt met hem doorbrengen, maar op den duur verandert dit en heb jij niet doorgehad dat je ‘vast’ zit aan hem.

Laat hem niet een privilege hebben om het alleenrecht op jou uit te oefenen. Hij kan zijn dagen intekenen in jouw agenda, maar er blijft ook zeker ruimte voor de rest van jouw sociale kring. Kom zeg, je hebt wel meer te doen dan luisteren naar zijn zelfverheerlijking.

Hoe moeilijk het ook is, probeer uit een narcistische relatie los te komen. Eenmaal los, zullen ze je proberen terug te winnen. Trap er niet in en houd jouw ruggengraat op z’n plek. Ongeacht dat ze er fantastisch aantrekkelijk uitzien en zich ook zo gedragen, zullen ze jou blijven teleurstellen en er niet voor je zijn waar nodig. Daarom zeg je vanaf nu, voor altijd, vaarwel tegen een narcist in jouw bedje. En leven.

Doei.

Lees ook: Dit zijn foute mannen waaraan je verslaafd raakt, maar waar je beter ver vandaan kunt blijven

Reageer op artikel:
Aha: dit is hoe narcistische mannen de macht over je grijpen
Sluiten