Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Food 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nationale Pannenkoekdag: Deze pannenkoeken met bier in het beslag moet je proeven

Joehoe! Het is nationale pannenkoekdag en wij geven je het beste recept voor de pannenkoeken die jij vandaag moet maken. Dat bier sfeerverhogend kan zijn, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat het pintje ook menig beslag tot een hoger niveau kan tillen, kan wat vragen opwekken. Want waarom zou je bier in je beslag doen?

Bloem, ei en.. bier? Van onion rings tot pannenkoeken, bier is hét geheime ingrediënt voor gegarandeerd succes. We leggen uit waarom.

Koken met bier

Koken met wijn zit inmiddels in ieders repertoire. Maar misschien heb je ook al weleens gekookt met bier. Zo wordt gestoofd vlees een stuk rijker en voller van (na)smaak wanneer je een bruin biertje toevoegt. Dat bewijst deze runderstoof bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de combi mosselen en bier. Maar naast smaak kan een flesje spa geel ook veel doen voor de structuur en garing tijdens het bakken. En dat heeft zo z’n scheikundige redenen.

bier
Nancy van Batenburg voor Culy

Luchtig & knapperig 

Het koolzuur en de gist in het bier zorgen voor een natuurlijke luchtigheid. Koolzuur heeft namelijk de neiging om op te lossen wanneer het in aanmerking komt met lagere temperaturen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld suiker, wat oplost bij hogere temperaturen. Dus wanneer bierbeslag de hete olie raakt, daalt de oplosbaarheid van het koolzuur en nemen de bubbels toe. Het beslag zet dan als het ware uit. Het resultaat? Een knapperige textuur van jewelste.

Pas overigens wel op met de mixer, gebruik je ‘m te lang dan verdwijnen de bubbels als sneeuw voor het besla… ehhh zon.

Beschermd jasje van bierbeslag

Omdat alcohol sneller kookt en verdampt dan water, gaart het beslag in een mum van tijd na aanraking met de hitte van de olie. Dit creëert snel een beschermlaag rondom de eventuele vulling, waardoor de kans klein is dat deze te lang door gaart.

Wanneer bier in je beslag

Genoeg scheikundige uitleg, door naar het echte werk. Denk bijvoorbeeld aan fritto mistoknapperige onion rings of pompoenringen of deze Fish & chips. Of vervang de helft van de melk in dit klassieke pannenkoekenrecept eens voor bier om verslavend knapperige randjes te creëren. Naast frituur is bier (want: gist) ook een belangrijk ingrediënt voor dit cake-achtige brood. Bierbeslag for president dus.

Is het bier op? Wodka in tempurabeslag doet ‘t ook goed door z’n hoge alcoholgehalte en niet-overheersende smaak. Evenals de bubbels en de alcohol in champagne of prosecco.

Dol op pannenkoeken? Dan wil je dit recept voor churros-pannenkoeken zeker een keer proberen

Dit artikel verscheen eerder op Culy