Demi Rutten
Demi Rutten Gezondheid 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Moeite met nee zeggen? Zo doe je het zonder je schuldig te voelen

Je schoonmoeder die vraagt of je bij haar komt eten, je vriendin die vraagt of je op haar kat wil passen als zij op vakantie is: het liefst zeg je er nee tegen, maar dat is soms verdomd lastig. Waarom hebben we zoveel moeite met nee zeggen als we iets niet willen? En hoe doe je het toch zonder je schuldig te voelen? Wij geven je tips.

En nee, een smoesje verzinnen is niet nodig.

Zo zeg je nee zonder je schuldig te voelen

Soms vragen mensen iets van je, waar je totaal geen zin in hebt. Waarom zeggen we vaak dan toch ja, terwijl we eigenlijk nee willen zeggen? We bedoelen het misschien goed, maar jezelf wegcijferen voor een ander is nooit de oplossing.

Nee zeggen kan best makkelijk zijn, als je het jezelf aanleert. Wij geven je wat tips om te leren nee zeggen zonder een schuldgevoel te hebben.

1.Denk goed na

Stem je vaak heel snel toe met plannen of andere afspraken, zonder er eerst over na te denken? Leer jezelf dan aan om een denk-momentje te nemen en alles even af te wegen. Wil ik dit wel echt? En heb ik er tijd voor?

2. Nee zeggen mag altijd

Vergeet niet dat je nergens toe verplicht bent en je altijd nee mag zeggen. Jij bent niemand tijd of hulp verschuldigd, en er niet voor in the mood zijn is ook een goede reden om nee te zeggen.

3. Je mag altijd terugkomen op je antwoord

Heb je toch te impulsief ja gezegd tegen iemand? Dan kun je natuurlijk altijd terugkomen op je antwoord als je geen tijd of zin hebt. Doe dit natuurlijk wel redelijk op tijd, want je wil je vriendin/familie niet laten stikken op het laatste moment. Eerlijkheid duurt het langst. 😉

4. Zet dat schuldgevoel aan de kant

Zeg je vaak ja tegen iemand omdat je je anders schuldig voelt? Dat is nergens voor nodig. Onthoudt dat je niemand iets schuldig bent, dus een aanbod afslaan kan gewoon. Zie het zo, toe zijn aan rust is ook een geldige reden om nee te zeggen. Of even tijd voor jezelf of je achterstallige huishouden nodig hebben. Jij doet er ook toe, dus elke reden om nee te zeggen is geldig.

5. Je hoeft geen verklaring af te leggen of excuus te verzinnen

Je kunt een aanbod afslaan zonder daar een reden of uitleg bij te geven. Nee is simpelweg nee, en waarom je nee zegt hoef jij niemand uit te leggen.

Lees ook: Droom je vaak de raarste dingen? Daar word je dus eigenlijk heel slim van