Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 30 juli 2017

Dit zijn 10 Netflix documentaires waar je wat van kunt leren terwijl je aan het bingewatchen bent

Netflix is normaal natuurlijk een vorm van pure ontspanning. Je kan eeuwen op je billen blijven zitten om te genieten van de meest fantastische series. Even verstand op nul en een momentje voor jezelf pakken. Maar als jij je schuldig begint te voelen over de hoeveelheid tijd die jij aan Netflix & chill spendeert, dan zijn dit de documentaires waarvan je nog wat opsteekt. Zo ben jij verantwoord aan het bingewatchen.

1. Making a Murderer

Making a Murderer gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die achttien jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. DNA-analyse linkte de verkrachting later aan Gregory Allen, een man die ook andere misdaden heeft gepleegd in Manitowoc County. Avery werd vrijgelaten en startte een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek.

Making a Murderer toont de rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach. Brendan Dassey, de neef van Avery wordt ook beschuldigd van moord in het onderzoek, zijn rechtszaak komt ook aan bod in de serie.

2. Food, Inc.

Deze documentaire onderzoekt de industriële landbouw en veeteelt in de Verenigde Staten, en komt tot de conclusie dat deze ongezonde producten oplevert, het milieu beschadigt en onrecht doet aan zowel dieren als werknemers. Overheidsorganisaties als het United States Department of Agriculture en de Food and Drug Administration zouden de bevolking moeten beschermen, maar het aantal gevallen van bacteriële infecties als Escherichia coli en problemen met obesitas nemen alleen maar toe.

3. The Keepers

De moord op Zuster Cathy Cesnik is nog altijd niet opgelost. Op 7 november 1969 raakt de non uit Baltimore vermist en een paar maanden later wordt zij dood gevonden. De dader is niet gepakt. Naast het feit dat de moord op Cathy Cesnik aan bod komt, gaat de serie ook over emotionele getuigenissen van vele seksueel misbruikte slachtoffers in Baltimore door religieuze personen. Vrienden, familie en journalisten worden in The Keepers verhoord.

4. Cocaine Cowboys

Cocaine Cowboys behandelt de opkomst van cocaïne in de samenleving, en de hieraan verbonden criminaliteit die de Amerikaanse stad Miami in Florida trof tijdens de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw. De producers houden in de documentaire interviews met politie-agenten, journalisten, advocaten, voormalig drugssmokkelaars en bendeleden om inzicht te verkrijgen in de drugsoorlog van Miami.

5. Blackfish

Dit is wel een enorm zielige, want Free Willy leek zo’n fijne film, maar dat is dus echt waar. Blackfish toont het vangen van de orka Tilikum, of Tilly, in 1983 voor de kust van IJsland. Cowperthwaite focust ook op SeaWorlds beweringen over orka’s, waaronder dat de levensspanne van orka’s in gevangenschap te vergelijken is met die in het wild: 30 jaar voor mannetjes en 50 jaar voor vrouwtjes. De documentaire laat zien dat dit niet klopt; zo goed als alle walvissen in gevangenschap halen niet de levensspanne die ze in het wild halen.

Verder bevat de film interviews met voormalige SeaWorld-trainers, zoals John Hargrove, die zijn ervaringen beschrijft met Tilikum en andere gevangengenomen walvissen. Ook worden er verschillende (dodelijke) incidenten met orka’s in gevangenschap belicht.

6. Last Days in Vietnam

Deze is voor de geschiedenisfanaten onder ons. Tijdens de chaotische laatste weken van de Vietnamoorlog rukt het Noord-Vietnamese leger steeds verder op richting Saigon. De panikerende Zuid-Vietnamese bevolking probeert wanhopig aan de stad te ontvluchten. Amerikaanse soldaten en diplomaten hebben een morele keuze te maken: de opdrachten van het Witte Huis volgen en alleen Amerikaanse burgers te evacueren, of ook zoveel mogelijk Zuid-Vietnamesen te helpen. Bij een keuze voor de laatste optie schuilt het gevaar schuldig te worden bevonden aan het negeren van orders, en daarmee mogelijk landverraad.

7. Steve Jobs: The Man in the Machine

Grote kans dat jij iets van Apple bezit. Deze documentaire geeft jou het verhaal achter dit stukje fruit. Toen Steve Jobs overleed was de wereld in rouw. Maar wat betekende het verdriet voor de miljoenen mensen die hem niet kenden? Deze film navigeert over het pad van Jobs, van een klein huis in de buitenwijken naar Zen tempels in Japan tot aan het kantoor van ’s werelds rijkste onderneming. Het onderzoekt hoe het werk van Jobs onze relatie met de computer vormde.

8. Super Size me

Ongeacht dat het misschien hemels lijkt om elke dag fast food te eten, blijkt dit minder waar te zijn, zo blijkt uit de documentaire Super Size Me. Begin 2003 onderwierp documentairemaker Morgan Spurlock zichzelf aan een experiment. Gedurende dertig dagen at hij alleen voedsel van McDonald’s, drie maaltijden per dag. Ook dronk hij alleen producten van McDonald’s. Hij stopte met sporten en beperkte het aantal voetstappen dat hij liep tot 5000 per dag, aangezien dit het aantal is dat de gemiddelde Amerikaan per dag loopt. Hij moest ook elk menu op de menukaart ten minste een keer proberen. Elke keer dat hem werd aangeboden om het menu te laten supersizen koos hij voor de supersized variant.

9. Amanda Knox

Op 22 november 2007 werd het lichaam van de 22-jarige student Meredith Kercher gevonden in haar studentenwoning in het Italiaanse Perugia. De keel van de Britse was doorgesneden en ze bleek talloze keren met een mes te zijn gestoken. Amanda Knox en haar vriendje, werden vlak erna aangehouden. De documentaire laat zien in wat voor wervelwind Amanda terecht kwam en of ze schuldig is of niet.

10. 13th

Regisseur Ava DuVernay toont de kijker de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten en de massale criminalisering van Afro-Amerikanen. Van D.W. Griffith’s The Birth of a Nation (1915) en de wederopstanding van de Ku Klux Klan naar de Civil Rights Movement en de Black Lives Matter beweging, constateert DuVernay een patroon van angst en verdeeldheid. De regisseur interviewt activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden.

Dit wil je ook lezen: Oh my: Dit gebeurt er met je lichaam als je Netflix binge-watcht

Reageer op artikel:
Dit zijn 10 Netflix documentaires waar je wat van kunt leren terwijl je aan het bingewatchen bent
Sluiten