Yasmine Esser
Yasmine Esser Beauty en Style 7 dec 2015

Nice! Zo voorkom je dat je haar beschadigt door je krul- of steiltang

Je wilt prachtige glanzende krullen, die zachtjes heen en weer bouncen als je je hoofd draait. Of juist lokken die steil en smooth zijn. Maar dat een krul- of steiltang niet heel goed is voor je haar, weten we allemaal. Gelukkig valt het allemaal reuze mee, met deze tips. Onze haarexpert Mika van Leeuwen, topstylist bij Rob Peetoom verklapt namelijk hét geheim om stylingtools te gebruiken zónder je haar te beschadigen.

Kies een heatprotector die bij je haar past

Dat lijkt een inkoppertje, maar veel vrouwen denken dat alleen een serum genoeg is. En ook als je je haar alleen maar droog föhnt is het heel verstandig je lokken tegen de hitte te beschermen. Gebruik je heatprotector altijd in handdoekdrooghaar, voordat je het droog gaat föhnen. Daarna kun je je stijltang of krultang gebruiken. Je kunt ook altijd nog een extra stylingproduct over je heatprotector heen gebruiken. 

Er zijn veel soorten heatprotectors, sommigen zijn op oliebasis, je hebt ook heatprotectors van crème of lotion. Kies wat het beste bij je haartype past en bij het resultaat dat je wilt bereiken. Heb je bijvoorbeeld heel dik en krullerig haar dat je gladder wil stylen dan is iets op oliebasis fijn. Dit is iets zwaarder en helpt om het haar makkelijker glad te maken naast dat het beschermt tegen de hitte. Heb je wat fijner haar neem dan eerder een bescherming op lotionbasis, dit is minder vet en verzwarend dan een olie of een crème. 

Producttips van Mika: Kerastase Thermique, verkrijgbaar in drie soorten voor alle type haar. Dit zijn luchtige lotions die beschermen tot 180 graden. En Kerastase serum Therapiste. Dit is één van de zeldzame heatprotectors die tot 230 graden gaat. 

Zet je krul- of steiltang niet te heet

Zet je stylingtools maximaal op 180 graden. Wanneer je boven de 180 graden gaat, gaan de haren verzuren. Dit betekent dat je de natuurlijke vochtbalans ontregelt. Je onttrekt namelijk vocht aan het haar. Mika: ’En eigenlijk heb je ook nooit meer dan 180 graden nodig, hier kun je een prachtig resultaat mee behalen. Alleen als je heel sterk krullend haar hebt dat je wil straighten, heb je soms meer warmte nodig. Maar ga dan ook nooit hoger dan 200 graden.’ 

Let op de tijd

Bij een stijltang geldt: ga maar één of twee keer langzaam met de tang over een pluk. Dit is beter dan tien keer heel snel over de pluk.

Als je je haar krult, houd je pluk dan maximaal tien seconden om je krultang heen. Wanneer dit niet lukt, heb je waarschijnlijk een te grote pluk gepakt, waardoor de hitte zich niet goed kan verdelen. Volgens Mika is afkoelen belangrijker dan hoe lang je haar om de tang zit. ’Door het haar even af te laten koelen in de krul – je laat ‘m dus niet meteen hangen – creëer je een langdurige houdbaarheid. Na goed afkoelen kun je doen wat je wilt: uitborstelen of met je vingers door je lokken gaan.’

LEES OOK: Fijn! Met deze tips krijg je eindelijk écht lang haar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nice! Zo voorkom je dat je haar beschadigt door je krul- of steiltang
Sluiten