Redactie
Redactie Life 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar een nieuwe job? De do’s en don’ts voor een creatief cv dat opvalt

Je ziet ze steeds vaker: creatieve cv’s die haast kunstwerken zijn geworden met icoontjes, staafdiagrammen en kleurexplosies. Moet je zelf ook aan de slag met een creatief cv? Zitten werkgevers daarop te wachten? En hoe krijg je zo’n mooi cv voor elkaar als je zelf helemaal niet creatief bent?

Eén ding is zeker: een creatief cv valt op. Maar zorg ervoor dat je niet te ver doorschiet.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.

De do’s en don’ts van een creatief cv

Persoonlijk vinden wij dat je tegenwoordig niet meer kunt aankomen met een simpel en saai Word-bestandje als cv, waar jij je werkervaring en scholing onder elkaar opsomt. Als je iets meer moeite steekt in de look & feel, kom je namelijk een stuk enthousiaster over. Het cv is toch je eerste indruk.

Dat gezegd hebbende, hoef je – behalve als je een designer of vormgever bent – echt niet all out te gaan met kleuren, illustraties en vormgeving. We delen de do’s en don’ts van een creatief cv.

Don’t: een cv sturen die niet past bij het bedrijf

De eerste stap is nagaan wat bij het bedrijf waar je solliciteert past. Is dat een bedrijf met voornamelijk mensen van middelbare leeftijd die in pakken rondlopen? Dan is een zwart-wit minimalistisch cv dat helder en duidelijk gestructureerd is meer dan voldoende.

Wil je bij een creatieve start-up werken? Dan kan je natuurlijk wel meer aan de slag gaan met kleuren en icoontjes. Wil jij een baan als video editor of moet jij veel met klanten werken? Dan kan een video cv juist weer helpen om de job te bemachtigen.

Don’t: knutselen in Photoshop terwijl je er geen kaas van hebt gegeten

Ben jij helemaal niet zo creatief en heb je nog nooit in Photoshop gewerkt? Bespaar jezelf bloed, zweet en tranen (en een hoop tijd) en gebruik een gratis template die je op internet kan vinden. Struin Pinterest eens af of kijk op sites als cvster.nl en wetalent.nl. Soms zal je een paar euro moeten investeren als je een wat uitgebreider cv wilt.

Maar onze beste tip is Canva. Op deze website zijn enorm veel gratis templates te vinden. Je hoeft alleen nog de tekst aan te passen, de kleuren te veranderen en eventueel je foto te uploaden en klaar is kees.

Do: schiet niet te ver door

Ja, een mooie lay-out zorgt ervoor dat je cv opvalt, maar het hoeft geen kunstwerk te worden. Het doel van een cv is dat een recruiter of potentiële werkgever in één oogopslag ziet wie jij bent en wat je doet. Het moet dus te allen tijde duidelijk en overzichtelijk zijn.

Als je moet gaan zoeken of je best moet doen om een icoontje te begrijpen, dan schiet het dus z’n doel voorbij.

Do: laat ‘m aan anderen zien

Om precies die reden is het slim om je cv aan andere mensen te laten zien, voordat je het daadwerkelijk opstuurt. Begrijpen ze alles? Leest het lekker? Komt het professioneel over?

Do: houd het simpel

Houd het bij één font, één kleurenpalet en één algehele stijl. Dat komt het meest professioneel over. Kortom: houd het simpel. Dat geldt ook voor de tekst. Je hoeft niet je hele levensverhaal te delen. Kies uit wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. En ja, dat betekent dat je voor elke vacature een ander cv verstuurt.

Extra tip: zorg voor genoeg wit tussen de verschillende onderdelen van het cv. Dat maakt het een stuk leesbaarder.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe baan? Maak deze 6 fouten niet in je sollicitatiebrief

Reageer op artikel:
Op zoek naar een nieuwe job? De do’s en don’ts voor een creatief cv dat opvalt
Sluiten