Waarom nieuwsgierige mensen de slimste mensen zijn

AARGH, kun jij er ook helemaal knettergek van worden als je iets wil weten en er maar niet achter kunt komen? Irritant dat je nieuwsgierig bent? Misschien soms. Maar in de meeste gevallen betekent het alleen maar dat jij slimmer bent.

We krijgen continu informatie. Niet alleen via onze telefoon, maar ook door wat er om ons heen gebeurt, door wat je op je werk aan het doen bent en ga zo maar door. Sommige informatie kunnen we onthouden, sommige vergeten we direct. Maar uit onderzoeken blijkt dat nieuwsgierige mensen beter informatie tot zich nemen en onthouden.

Onderzoekers hebben respondenten gevraagd een vragenlijst in te vullen waarbij ze eerst gevraagd werd om aan te geven hoe nieuwsgierig ze waren naar het antwoord op de vraag. Vervolgens mochten ze alle antwoorden weten. Daarna werd ze gevraagd welke antwoorden ze nog konden herinneren. Je raadt het natuurlijk al, degene die nieuwsgieriger waren konden de antwoorden beter onthouden.

Als je namelijk een antwoord krijgt op je nieuwsgierigheid (in dit geval een antwoord op de vragen), komt er dopamine vrij in je hersenen. Ditzelfde krijg je bijvoorbeeld als je enorme zin hebt in chocola en het ook daadwerkelijk eet. En mede door deze dopamine onthou je meer.

Daarnaast gebeurt er nog iets dankzij je nieuwsgierigheid. Tijdens hetzelfde onderzoek kregen de respondenten tussendoor random gezichten te zien. Wat bleek? Ze onthielden de gezichten beter als ze nieuwsgierig waren naar de vraag. Kortom, je neemt niet alleen meer informatie tot je over het onderwerp waar je nieuwsgierig naar bent, maar je onthoudt ook alles wat er omheen gebeurt.

Stel je voor, je hebt je eerste date. Je bent nieuwsgierig naar hem. Maar alsnog herinner je je ook vaak waar je bent geweest, wat je hebt gegeten, waar je precies hebt gezeten en wat jullie hebben gedronken. Kun je dat van al je etentjes nog herinneren? Nee. Inderdaad.

Nieuwsgierige mensen hebben meer ‘honger’ naar informatie. Daardoor nemen ze meer informatie op en weten ze meer. Hiep hiep hoera voor de nieuwsgierige aagjes. Ben jij niet nieuwsgierig? Neem een nieuwsgierige aagje als vriendin, vriend of lover en je kunt mee profiteren van de kennis. Alhoewel je daar natuurlijk wel nieuwsgierig naar moet zijn..

Reageer op artikel:
Waarom nieuwsgierige mensen de slimste mensen zijn
Sluiten