Zara Bircan
Zara Bircan Body & Mind 2 december 2019

Hoe je in 3 stappen stopt met je druk maken om de mening van anderen

We zijn erg zelfbewust en denken veel te lang na over wat anderen over ons denken. Is mijn haar pluizig, heb ik iets op mijn gezicht, heb ik iets stoms gezegd? Het leven wordt een stuk leuker als we ons bezighouden met onszelf en ons eigen geluk.

Een beetje zelfbewustheid is normaal. Maar maak je je constant zorgen om wat anderen van je vinden, dan is dit al snel te veel van het goede.

Hoe je stopt met denken wat anderen van je vinden

Je hebt geen controle over wat anderen van jou vinden. Wél heb je invloed op hoe jij hiermee omgaat. Alhoewel je gedachtes niet geheel uit te schakelen zijn, zijn er wel manieren om dit te beheersen.

Het constant bezighouden met wat de ander van ons vindt is alsof we validatie en bevestiging bij anderen zoeken. Is het niet veel belangrijker dat wij tevreden kunnen zijn met onszelf, ongeacht wat de ander vindt?

1. Accepteer dat niet iedereen je leuk gaat vinden

Accepteer het idee dat niet iedereen je leuk gaat vinden of gaat mogen, want zelf mag je waarschijnlijk ook niet iedereen die je tegenkomt. Het is normaal om bevestiging en connecties op te zoeken, maar je kunt beter energie en tijd steken in mensen waarmee je wél mee om wilt gaan. En dat ligt niet aan jou of de ander, maar niet iedereen is jouw soort mens.

2. Blijf bij jezelf

Mag iemand jou niet of staat iets van jou de ander niet aan? Het kan dan zo zijn dat je toch je beste kant wilt laten zien. Wat je hierbij niet beseft, is dat mensen door je heen prikken wanneer jij je anders voordoet. Waarom zou je een deel van jezelf willen achterhouden? Als je niet overeen kunt komen met een bepaald persoon of groep, dan zijn er duizenden andere – en leuke – mensen in de plaats.

3. Realiseer dat iedereen in zijn of haar eigen wereld leeft

Mensen denken niet zo veel door over hoe wij zijn of eruitzien als we denken. Je leeft in je eigen wereld, in je eigen lichaam en hebt allerlei persoonlijke dingen aan je hoofd. Zo geldt dit ook voor elk ander individu. Misschien was datgene wat jij opvallend vindt, voor de ander helemaal niet zichtbaar.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Hoe je in 3 stappen stopt met je druk maken om de mening van anderen
Sluiten