Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 13 mei 2017

Nog geen idee wat je wil in het leven? Dat kan juist héél goed zijn

Je hebt van die mensen die al op de middelbare school precies weten wat ze willen bereiken in het leven. Ze maken een plan, werken hard en gaan recht op hun doel af. En jij, jij bent niet zo iemand. Sterker nog, je hebt eigenlijk geen idee wat je wil in het leven. Maar dat geeft helemaal niets.

Misschien ben je aan het afstuderen en beangstigt de eindeloze leegte die er nu op je staat te wachten je intens. Misschien werk je al een aantal jaar, maar knaagt het aan je. Is dit wat je wil? Je kunt toch zo veel meer? En na een paar jaar wil je wat anders, maar heb je geen idee wat.

Toch hoef je niet te panikeren dat je nog geen idee hebt wat je met je toekomst wilt. Want het zijn juist deze mensen die het verst komen én het allerleukst zijn.

Je staat overal voor open

Als er een super leuke baan op je pad komt, zul jij die met beide handen aangrijpen. Terwijl iemand anders denkt dat het niet in haar carrièreplan past, geniet jij er gewoon met volle teugen van.

En als je de kans krijgt om te gaan reizen en een paar maanden naar het buitenland te gaan, dan ga je dat echt niet laten schieten. Want jij weet dat dit juist een heel waardevolle ervaring is in het leven.

Bovendien sta jij eigenlijk altijd zo in het leven. Je vriendinnen hoeven maar te bellen of te appen en jij bent in voor de gekste en leukste dingen. Maar he, dat maakt jou juist een fantastisch persoon.

Soms lijkt een ervaring niet relevant maar is het dat wel

Soms doe je iets qua werk, waar je niet van droomt. Omdat je niet weet waar je van droomt. Maar als je er dan achter komt wat je droom is, dan wil dat helemaal niet zeggen dat je eerdere ervaring nutteloos was.

Misschien helpen die jaren dat je voor de klas stond wel enorm als je later een groot team gaat leiden bij een bedrijf. Omdat je weet hoe je orde houdt en mensen aanstuurt. Misschien helpt je tijd in het buitenland je wel aan een groot netwerk, een betere kennis van talen en culturen of kun je daarom jezelf staande houden in elke situatie. Geen enkele ervaring is nutteloos.

De meeste successen ontstonden willekeurig

Huh? Ja, de meeste succesvolle mensen, hadden helemaal niet een vooropgezet plan. Ze deden iets wat ze leuk vonden en dat werd een succes. Ze kwamen iemand tegen die hen verder hielp. Of het kwam bij toeval op hun pad.

Franz Johansson onderzocht dit voor zijn boek The Click Moment en hij ontdekte dat succes vaak afhing van het toeval en van geluk. Al mag je daarbij natuurlijk niet vergeten dat het nog steeds hard werken is en een kwestie van ‘goed zijn in wat je doet’.

Weet je niet wat je wil? Dat geeft helemaal niets. Zolang je maar kansen aangrijpt die je wil aangrijpen. Want als je nooit een sprong waagt, zul je nergens komen.

Misschien kom je er eerst achter waar je minder goed in bent of wat je niet wilt doen. Maar dat is niet erg. Want zo kom je dichterbij het antwoord op de vraag wat je wél wil.

Reageer op artikel:
Nog geen idee wat je wil in het leven? Dat kan juist héél goed zijn
Sluiten