Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Nieuws 13 aug 2017

Een gebroken hart? Misschien ben je er zélf nog niet aan toe om het te lijmen

Ik weet dat mijn vriendinnen het goed bedoelen hoor, die dozen chocolade, avondenlang flessen wijn soldaat maken en de troostende woorden van mijn stokoude buurvrouwtje ´dat ik nog álle tijd van de wereld heb´. Maar tóch was mijn hart nog even kapot. Waarom? Ik was er zélf nog niet aan toe om het te lijmen.

Misschien is het je al eens opgevallen. De één is na een week over een jarenlange relatie heen, terwijl een ander er nog jaren verdriet van heeft. Misschien zoek je je toevlucht in een andere man of wil je juist maandenlang geen man meer aanraken. Dit laat al zien dat er niet één remedie is voor een gebroken hart. Hoe dat komt? Iedereen heeft zijn eigen ´tijd´.

Vastklampen versus loslaten

Misschien merk je aan jezelf dat je je vastklampt aan je ex-geliefde, ondanks dat hij je pijn doet. Gek genoeg zoek je zelfs die pijn op, om te voelen wat hij je heeft aangedaan of misschien om tussen al dat pijn en bederf nog een glimp van geluk te vangen. Onlogisch zou je denken, want waarom wil je die pijn nog steeds blijven voelen?

Je blijft je aan hem vastklampen, omdat je wilt dat hij je maatje blijft, degene die je opbelt als er iets aan de hand is en de persoon waar je naast wakker wordt ´s ochtends. Bovendien wil je niet iets opgeven waar je zoveel moeite in hebt gestoken en iets waarvan je stiekem nog hoopt dat het wél gaat werken. Allemaal tegenovergestelde tekenen van loslaten.

De strijd tussen ratio en emotie

Het volgende wat er dan gebeurt is dat je gaat balen van jezelf. Want je wílt je niet langer rot voelen om iemand waar het niet mee werkt. Je wilt door, een nieuwe toekomst opbouwen zonder hem. Alleen vergeten we hierbij dat deze stem in ons hoofd rationele adviezen influistert. En liefde gaat nog áltijd over emotie.

Jóuw tijd komt

Wees niet bang dat je niet over hem heen komt, je eeuwig een gebroken hart zult hebben of je je tijd aan het verdoen bent met rouwen om een verloren zaak. Want óók jij wordt op een dag weer wakker en vraag je jezelf af waar je je al die tijd zo ellendig hebt gevoeld. En waarom? Omdat het dan wél jouw tijd is om los te laten en verder te gaan.

Misschien zijn we slachtoffer van een noodlottige generatie?
Waarom het anno 2016 zo verdomd moeilijk is om Mr. Forever te vinden

Reageer op artikel:
Een gebroken hart? Misschien ben je er zélf nog niet aan toe om het te lijmen
Sluiten