Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 18 sep 2014

#nomakeupday De dag dat je besluit: ik draag geen make-up meer

Een verhaal dat je wel moét ontroeren en moét bewegen om geen make-up te dragen vandaag. Lees mee met het verhaal van Nanne, die besloot geen make-up meer te dragen.

Je pink of je telefoon

Ik vroeg laatst aan een vriendin of zij liever de rest van haar leven haar pink of telefoon zou willen missen. Het antwoord was pijnlijk, maar ik stemde knikkend in. De rol die een telefoon nu in onze levens speelt was tien jaar geleden niet in te denken. Hele dagen kun je op het apparaat doorbrengen, jezelf verliezen in plaatjes van onbekenden. Zo zijn er de vrouwen die wakker worden alsof ze twee uur in de visagie hebben gezeten (#yeahrightyouwokeuplikethat) of dagelijks gekleed zijn alsof ze over een catwalk naar hun werk paraderen. De lat ligt hoog. Heel hoog. Perfectie is de standaard geworden en onze telefoon herinnert ons daar maar al te graag aan. Door een overlading van prachtige voorbeelden kopiëren we wat we om ons heen zien. Het beautyritueel is toch meer een routineklus dan dat we dagelijks bedenken wat we op ons gezicht gaan smeren. We nemen daarom vaak over wat we voorgeschoteld krijgen. Maar is wat we zien ook wat we zelf willen? Wat werkelijk bij ons past?

De lat ligt hoog. Heel hoog.

Ik zag haar

Ik kwam ongeveer een jaar geleden een meisje tegen tijdens het uitgaan en ik vond haar prachtig. Ze straalde dwars door alle clublichten heen. Haar haren zaten warrig en ze had geen make-up op. Ik stapte op haar af en vertelde haar hoe mooi ik haar vond. Ze vertelde me dat ze nooit make-up draagt en het opende mijn (in eerste instantie licht geshockeerde) ogen. Zouden mensen mij categoriseren als ‘mooie vrouw’ als ik op een dag zou besluiten om nooit meer make-up meer te dragen? Ik had het nog nooit uitgeprobeerd. Mijn motto geldt:

‘Het leven is een avontuur, je moet zo veel mogelijk ervaren en uitproberen’.

En zo geschiedde.

Doei make-up

Een paar weken later besloot ik geen make-up meer te gaan dragen. Ik was benieuwd of ik mijzelf mooi kon vinden zonder make-up en hoe mijn omgeving daar op zou reageren. Resultaat: de één vond me er beter uit zien dan ooit, de ander vond me verslagen overkomen. De meesten hadden zelfs helemaal niets door. Een mooie mix van meningen. Wat het mij vooral bracht is dat ik op een andere manier naar mijn gezicht ben gaan kijken. Ik had altijd het accent op mijn ogen gelegd door mijn lange wimpers, terwijl zonder mascara mijn lippen ineens een stuk voller leken. Daarnaast merkte ik dat ik na een paar dagen ging wennen aan mijn make-uploze gezicht en ik begon het steeds mooier te vinden. Dit is wie ik ben. Niet meer, niet minder. Een ontzettend krachtig gevoel.

Het dagelijkse momentje voor de spiegel

Na een week make-uploos door het leven te gaan besloot ik om weer make-up te gaan dragen. Met name omdat ik het optutten mistte. Wimpers gehuld in YSL, nagels Dior roze gelakt en wangen blozend van Chanel. Dat dagelijkse momentje voor de spiegel. Wel heb ik er iets heel waardevols aan overgehouden. Ik draag nu geregeld geen make-up en voel me er exact hetzelfde bij als wanneer ik wel make-up op heb. Het is mijn keuze en ik ervaar het als een bevrijding.

Ik daag jullie uit

Prachtvrouwen: ik daag jullie uit. Draag een dag in de week geen make-up. Nu niet strategisch een dag uitkiezen dat je in je huispak uren op de bank doorbrengt met een reep Tony Chocolonely als enige metgezel. Nee, een drukke dag. Een dag met veel ontmoetingen. Een dag met bekenden, met vreemden. Een avond dansen in de stad. Kijk naar jezelf in de spiegel, ontdek je gezicht op een nieuwe manier, en lach.

Hoe cliché het ook mag klinken, een mens met een lach op zijn of haar gezicht is altijd het mooiste mens.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Plaats je make-uploze gezicht vandaag eens op je Instagram (#Beautify #nomakeup #barebeauty)!

Liefs,
Nanne

Reageer op artikel:
#nomakeupday De dag dat je besluit: ik draag geen make-up meer
Sluiten