Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 16 feb 2018

Je kunt er niets aan doen: Stoppen na 1 alcoholisch drankje ís gewoon onmogelijk

Hoe herkenbaar is deze situatie? Je zegt ’ik ga alleen maar één drankje doen, en dan ga ik naar huis’. Maar het komt toch altijd van een tweede drankje, en ach, ook maar een derde. En vervolgens vind je jezelf om drie uur ’s nachts ladderzat van de shotjes terug in de foutste kroeg van de stad. Wat ging er mis?

Misschien vervloek je jezelf wel eens voor het niet hebben van ruggengraat. Want waarom ging je niet gewoon weg na één drankje? Toch hoef je echt niet zo streng te zijn voor jezelf. Je kunt er namelijk helemaal niets aan doen.

Je kunt een niets aan doen dat je nooit stopt na één drankje

Het blijkt namelijk dat stoppen na één alcoholisch drankje gewoon onmogelijk is. Dat komt door het hormoon endorfine.

Van een wijntje drinken – of een andere alcoholische versnapering nuttigen – krijg je namelijk meer van het gelukshormoon endorfine in je lichaam. Dit is hetzelfde hormoon wat er door je aderen giert als je verliefd bent, seks hebt of iets lekkers hebt gegeten.

Van die endorfines word je blij en daardoor wil je het blije gevoel vasthouden. Bovendien zorgt dopamine er weer voor dat je meer alcohol wil. Dat komt omdat het fijne gevoel simpelweg naar meer smaakt.

Kortom, heb je het weer eens veel te bond gemaakt bij de vrijmibo? Weet dan dat je er niets aan kunt doen. Het zijn je hormonen.

Reageer op artikel:
Je kunt er niets aan doen: Stoppen na 1 alcoholisch drankje ís gewoon onmogelijk
Sluiten