Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 5 juli 2017

O no! Er zijn nieuwe bijwerkingen van het spiraaltje ontdekt

Veel vrouwen zijn pilmoe. Ze vergeten het tabletje steeds vaker in te nemen, ze voelen zich er futloos door en depri en hun libido is naar het nulpunt gezakt. Een spiraaltje kan dan een alternatief zijn. Maar, voordat we halleluja-prijs-de-spiraal gaan roepen: er zijn nu nieuwe bijwerkingen ontdekt en die wil je misschien meenemen in je overwegingen.

Steeds meer Nederlandse vrouwen stappen over van de pil naar het hormoonspiraaltje. Naar schatting wordt het anticonceptiemiddel door 12 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar gebruikt.

Het spiraaltje heeft veel voordelen ten opzichte van de pil: je kunt het 5 jaar laten zitten, je wordt vaak niet meer ongesteld en je krijgt minder hormonen binnen dan wanneer je de pil slikt. Dat laatste kan voor veel vrouwen een oplossing zijn die veel last hebben van de bijwerkingen van de pil.

Maar, er is nieuw onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat het spiraaltje toch niet alleen maar perfect is. Er zijn namelijk nieuwe bijwerkingen ontdekt, tijdens onderzoek van het Erasmus MC onder 210 vrouwen.

Nieuwe bijwerkingen van het spiraaltje ontdekt

Vrouwen met een spiraaltje blijken onder meer hogere cortisolwaarden te hebben. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Hierdoor voel je je niet alleen minder ontspannen, het zorgt ook voor meer honger en het zorgt ervoor dat je minder goed slaapt.

Ook bleek uit het onderzoek dat vrouwen met een spiraal een hogere hartslag hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.

Overweeg voor jezelf wat je een prettige anticonceptie vindt

’Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is,’ zegt onderzoeker Jurate Aleknaviciute tegen het AD. De richtlijn voor informatie over het hormoonspiraaltje moet volgens haar dringend herzien worden.

Wel wil de onderzoekster duidelijk maken dat ze het spiraaltje niet afraadt. ’Wij concluderen niet dat het beter of slechter is dan de pil. Wij vinden het alleen wel belangrijk dat vrouwen de juiste informatie krijgen als ze kiezen voor een bepaald anticonceptiemiddel,’ zegt ze. En daar zijn wij het volledig mee eens.

Misschien vind je dit ook interessant: Als je zwanger wordt op deze leeftijd wordt je kind slimmer

Reageer op artikel:
O no! Er zijn nieuwe bijwerkingen van het spiraaltje ontdekt
Sluiten