Renée
Renée | LinkedIn Nieuws 17 apr 2018

Goed nieuws voor ochtendmensen! Jullie leven langer dan avondmensen

Als je de hele wereldbevolking kunt opsplitsen in twee soorten mensen, dan zouden dat ochtendmensen en avondmensen zijn. Het heeft allebei zo zijn voordelen (en absoluut nadelen), maar schijnbaar is het toch beter om bij de categorie 'ochtendmens' te horen. Waarom? Zij leven volgens onderzoek langer.

En het is niet zomaar een onderzoek waarbij de ochtendmens er goed van afkomt. Het Brits-Amerikaanse onderzoek zou namelijk onder 400.000 mensen zijn uitgevoerd.

De ochtendmens leeft langer

In de resultaten komt naar voren dat mensen die laat gaan slapen een grotere kans hebben om eerder te overlijden. Hè? Het gaat hier om 10 procent van de mensen die zich uitgesproken avondmensen noemen.

De grote vraag is waarom een avondmens eerder zou overlijden dan een ochtendmens. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat een avondmens zijn negatieve effecten op je lichaam heeft. Het ritme niet heel goed zijn voor je biologische klok, aldus co-auteur Kristen Knutson. Je slaapschema stel je dan niet hierop af.

Oplossing

Het zou slecht zijn voor mensen die ’s avonds opbloeien om ’s ochtends alweer vroeg op kantoor te zitten. Waar een ochtendmens nog net niet fluitend binnenloopt, hebben zij meer last van opstartproblemen.

Malcolm von Schantz, een andere co-auteur, vindt dat we dit probleem niet meer mogen negeren. ‘Waar kan moeten we bespreken of avondmensen later aan hun werk kunnen beginnen.’

Kijk, dat is nooit verkeerd. Maar dat er in het onderzoek verder geen concrete link wordt gevonden tussen de ochtendmens, de avondmens en eerder doodgaan zorgt wel een beetje voor verwarring.

Anyway, hou jij van vroeg naar bed gaan en wil je er op tijd weer uit? Dan ben je gewoon winning in het leven.

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor ochtendmensen! Jullie leven langer dan avondmensen
Sluiten