Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 9 jul 2016

Ode aan het stiefzusje: 6 x waarom ze jou zo dierbaar is

Het stiefzusje wordt vaak afgeschilderd als een kreng dat alles behalve lief is voor haar omgeving. Maar wij vinden dat dat voor eens en altijd afgelopen moet zijn. Want hoewel ze misschien om een minder leuke reden, een scheiding, onderdeel is van je leven, brengt ze je wel heel veel moois:

1. Jullie ouders houden van elkaar

Hoewel jij je stiefzusje niet zelf hebt uitgekozen, hebben jullie ouders elkaar wel uitgekozen omdat ze verliefd op elkaar zijn geworden en van elkaar houden. Jouw vader maakt haar moeder gelukkig en andersom. En daar mag je haar, en zij jou best dankbaar voor zijn, want hóe fijn is het om je eigen papa of mama gelukkig te zien.

2. Ze is als het zusje wat je nooit hebt gehad

Misschien heb je zelf ook wel al een zusje of alleen maar broers, of heb je geen beide. Maar door de komst van je stiefzusje heb je opeens een zusje en daarmee een nieuw familielid. Ze maakt onderdeel van je familie uit en is bij álle belangrijke momenten zoals Kerstmis, je afstuderen, en vakanties. Hoe luxe is het om opeens een zusje te ´krijgen´? Juist.

3. Ze begrijpt als geen ander hoe lastig de situatie kan zijn

Anderen kunnen misschien wel begrip tonen voor de scheiding van je ouders of een nieuwe relatie. Maar juist je stiefzusje begrijpt je als geen ander, want ze is ook onderdeel van de situatie. Als je een keer geïrriteerd bent om het feit dat je eigen ouders niet meer samen zijn of het oneens bent met je stiefmoeder, dan begrijpt ze je als geen ander.

4. Ze is je steun en toeverlaat tijdens suffe familiefeestjes

Want door haar komst heb je ook opeens nog meer familiefeestjes, en dit geldt ook voor haar met jouw familie. Als er zich dan een verplicht nummer voordoet dan heb je in ieder geval je stiefzussie als je steun en toeverlaat. Want zij begrijpt ook bést dat je geen zin hebt om met háár oma over je studie te praten.

5. Ze kent je door en door

Ze kent je beter dan al je vriendinnen bij elkaar. Heeft je vaker dan wie dan ook zien huilen. Weet als geen ander dat je een ochtendhumeur hebt en het liefst pindakaas met banaan op je brood eet. Ze ziet het direct als je verliefd bent of een gebroken hart hebt.

6. Jullie kunnen nooit lang boos op elkaar blijven

En dat geeft al aan dat je eigenlijk echt wel als een zusje voelt. Jullie gaan als vriendinnen met elkaar om maar je weet dat jullie band voor altijd zal blijven bestaan.

LEES OOK: Geef je zus een knuffel! Zussen maken je gelukkiger én socialer

Reageer op artikel:
Ode aan het stiefzusje: 6 x waarom ze jou zo dierbaar is
Sluiten