Life 30 jul 2016 Joke-Jiers Botma

Ode aan je familie: 9 x waarom ze je je dierbaarste bezit ooit zijn

Je kunt je familie niet kiezen zeggen ze wel eens. Maar of dit dan ook écht erg is? Wij denken van niet. Want als je ze zou kunnen kiezen, zouden ze je dan ook altijd zo trouw zijn en er áltijd voor je zijn? Dat blijft onbeantwoord maar wat is je familie je toch verdomde dierbaar:

1. Je familie is je voorbeeld en dat hoeft niet per se altijd in positieve zin te zijn. Je kan door je opvoeding bij jezelf nagaan wat je nét zoals je ouders wilt doen maar ook wat je graag ánders zou willen doen.

2. Ze houden onvoorwaardelijk van je. Zelfs als je iets vreselijks doet, je ze weer voor de zoveelste keer laat zitten of nog steeds niet je rotzooi achter je opruimt. Ze houden van je, simpelweg omdat je familie bent.

´Herkenning zorgt voor geborgenheid. En geborgenheid laat je geliefd voelen´.

3. Je bent onderdeel van wie zij zijn. Jullie hebben hetzelfde bloed en hierdoor herkennen jullie je als geen ander in elkaar. Je hebt het karakter van je vader, maar de ogen van je moeder. En je zusje en jij hebben précies hetzelfde haar. Herkenning zorgt voor geborgenheid. En geborgenheid laat je geliefd voelen.

4. Ook al zie je je familie elke dag, dit heeft geen slechte invloed op jullie band. Het maakt niet uit of jullie aan het borrelen zijn of dagenlang amper met elkaar spreken. Samen zijn met familie kost nóóit energie. Je hoeft niets en je mag alles.

5. Door het hebben van familie ben je nooit alleen op belangrijke momenten zoals je verjaardag, Kerstmis en je diploma-uitreiking. Je deelt met hen de meest memorabele momenten die je voor altijd bij blijven. Stel je eens voor dat je dat állemaal alleen moet doen.

´Je kan spullen van ze ´stelen´ zonder dat ze je forever een dief vinden´

6. Je kan van je broers en of zussen alles ´stelen´ zonder dat je je hele leven de stempel dief blijft achtervolgen. Ze zullen uiteraard even boos zijn, maar ze zullen nooit de banden breken omdat je toen toevallig die vijf euro pakte of dat ene topje van je zus.

7. Je familie kent je als geen ander en zal je altijd eerlijk wijzen op je fouten. Dit neem je ze op dat moment niet met dank af, maar later ben je ze juist dierbaar want ze behoeden je voor het kwaad wat je in je leven tegenkomt. Altijd, elke keer weer.

8. Je hebt geen woorden nodig om je te uiten. Ze zien direct aan je gezicht hoe het met je gaat. Maar ze weten ook wanneer ze je even met rust moeten laten, of je juist per direct moeten ophalen omdat je het niet meer redt in je eentje.

9. Ze zullen later de perfecte tante of oom worden. En de allerliefste opa en oma. Ze zullen in elke fase van je leven een andere taak op zich nemen om jouw leven nog mooier te maken. Amen.

Een groot gezin brengt veel drukte met zich mee die voor jou meer dan normaal is:
Heerlijk: 7 herkenbare situaties als je uit een groot gezin komt
groot

Reageer op artikel:
Ode aan je familie: 9 x waarom ze je je dierbaarste bezit ooit zijn
Sluiten