Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 21 aug 2019

Ode aan mama: waarom we zo verschrikkelijk veel van haar houden

'Mama, wat hou ik veel van jou'. Iets wat we misschien niet allemaal hardop zeggen, maar wat élke dochter wel diep van binnen sterker voelt dan wat dan ook. Ze is je rots in de branding, je grote voorbeeld maar boven alles jóuw moeder. En er is niemand op de aardbol die dat kan evenaren. En daar mogen we best wel even bij stilstaan.

1. Ze zal áltijd van je houden

Het maakt niet uit wat je doet, wat je zegt en waar je je mee bezig houdt. Je moeder zal altijd van je houden. Ook als je de meest slechte beslissingen maakt, niet rechtvaardig bent tegenover haar of een ander of als je dingen doet waar zij op tegen is. Ze zal áltijd van jou houden en dat gevoel zal altijd zo blijven. No matter what.

2. Ze steunt je in alles wat je doet

Moeders willen het beste voor hun kind. En wat zij het beste vinden, is dat hun kind zielsgelukkig is. Of je er nou voor kiest om een zware studie te volgen op de universiteit, of je droom om een eigen kroeg te openen najaagt. Zij is gelukkig als jij dat bent. Daarom zal ze je steunen in alles wat je doet, je zelfvertrouwen geven en het uitkomen van je dromen als geen ander stimuleren.

3. Je kan haar alles toevertrouwen en vertellen

Je kan haar bellen als je lover vervelend tegen je heeft gedaan, als je ruzie hebt met je beste vriendin maar ook op de meest ernstige momenten zal ze een luisterend oor zijn. Ze zal nooit haar mond voorbijpraten over de dingen die je met haar deelt. Je kan haar als geen ander vertrouwen en je weet dat je geheimen veilig zijn bij haar zonder dit ook maar een enkele keer te benoemen.

4. Je bent sinds je ‘bestaat’ met haar

Je was vanaf dag één met haar. Eerst in haar buik, toen aan haar borst, later aan de hand en nu kan één blik al genoeg zijn om diezelfde moederliefde te voelen. De band die je met haar hebt is zo speciaal juist omdat je vanaf het moment dat je bestaat al met haar bent.

5. Je kan je geen betere moeder voorstellen

Jouw moeder is jouw moeder, en juist daarom vind jij haar de allerliefste, allerleukste en allerbeste moeder. Ook al kan je je soms heus wel eens irriteren, of zijn jullie het niet ergens over eens, je zou haar nóóit willen inruilen voor welke moeder dan ook. En andersom zou ze ook geen andere dochter willen dan jou.

7. Zij heeft jou een ‘thuis’ gegeven

Waar je moeder is, daar voel jij je thuis. Je moeder is je ‘huis’. Gek is dit ook niet. Je hebt namelijk als baby letterlijk in haar gewoond. Daarom voelen kinderen zich bij hun moeder echt thuis. Het maakt niet uit waar je bent, als je moeder er is voel je je geboren en voelt élke plek waar zij is als home sweet home.

8. Ze heeft het altijd bij het rechte eind

Ze geeft je liefdesadviezen waar je het op dat moment niet altijd mee eens bent. Of als ze je vertelt, voordat je het zelf weet, dat je huidige studie je niet gelukkig gaat maken. Misschien stribbel je soms nog even tegen, maar uiteindelijk kan je niet anders dan haar gelijk geven. Haar moedergevoel is sterker dan wat dan ook en ze heeft, hoe irritant het soms ook is, het áltijd bij het rechte eind.

9. Je bent biologisch gezien 50% van je moeder

Jullie delen hetzelfde DNA. En je DNA is erg bepalend voor wie je bent, hoe je eruit ziet, waar je van houdt tot je eigenaardigheden die je ook van haar hebt gekregen. Ze herkent jou in haar zelf toen ze jong was. En hoe ouder jij wordt, hoe meer jij jezelf betrapt dat je steeds meer op je moeder gaat lijken. Ook dit is een reden waarom je zo van haar houdt. Ergens zijn jullie één.

10. Ze is je grote voorbeeld

Je spreekt altijd vol lof over je moeder. Over hoe ze je heeft opgevoed, waar ze je heeft voor behoed in je leven, de kansen die ze je heeft gegeven en de onvoorwaardelijk liefde die je elke dag opnieuw van haar krijgt. Als je later kinderen krijgt weet je zeker dat je heel veel dingen hetzelfde zult aanpakken. Stiekem kijk je nu stiekem al eens naar je moeder en dank denk je, wat een verschrikkelijk tof wijf is die moeder van mij.

LEES OOK: Deze moeder haalt de make-up van Barbies en poppen af

Reageer op artikel:
Ode aan mama: waarom we zo verschrikkelijk veel van haar houden
Sluiten