Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 2 mei 2017

Oh! Je hoeft vaak helemaal niet te studeren om een baan te bemachtigen

Ben je nog bezig een studie te volgen? Laat die boeken dan maar lekker verstoffen en ga iets nuttigers met je tijd doen. Wait, what?!. Ja, uit onderzoek blijkt namelijk dat een studie helemaal niet per se de juiste manier is om een baan te bemachtigen. Sterker nog, tijdens je studie doe je waarschijnlijk de verkéérde kennis op.

Nou, lekker dan. Terwijl jij allerlei moeilijke dingen in je hoofd aan het stampen was, blijkt dat het waarschijnlijk niet eens de kennis is waar je wat aan hebt als je later een baan hebt. Volgens onderzoekers is er namelijk een flinke mismatch tussen je opleiding en je werk.

Wereldwijd is 21 procent van de werknemers overgekwalificeerd voor hun baan, dus te hoog opgeleid. Terwijl 13 procent juist te laag is opgeleid.

Je leert de verkeerde dingen tijdens je studie

Volgens Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JP Mrgan Chase & Co. bieden veel opleidingen niet de kennis die studenenten nodig hebben. In die zin leer je dus de verkeerde dingen tijdens je studie. Én scholen hebben vaak niet eens opleidingen voor sommige banen, waar wel vraag naar is.

Hoe dat kan? Omdat de technologie zo snel gaat en de arbeidsmarkt rap verandert.

Wat je er aan kan doen? Helaas weinig. Behalve zelf goed op de hoogte blijven van wat er speelt binnen je vakgebied. Je kunt tijdens je studie bijvoorbeeld een stage doen, ook als dat niet hoeft van je opleiding, om werkervaring op te doen en te leren wat er speelt op de werkvloer. En na je studie kun je altijd een cursus doen. Hou ook in de gaten waar de meeste vacatures in zijn, zo kun je daar handig op inspringen.

Bovendien draait succescol zijn vaak om karaktereigenschappen. Welke? Lees het hier: Heb jij het in je? Dit zijn dé karaktereigenschappen om rijk te worden

Reageer op artikel:
Oh! Je hoeft vaak helemaal niet te studeren om een baan te bemachtigen
Sluiten