Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 1 mei 2017

Oh no! Een smartphone kopen zoals de nieuwste iPhone wordt vanaf vandaag een stuk lastiger

De iPhone is op z'n zachts gezegd niet de goedkoopste aankoop die jij in de afgelopen jaren hebt gedaan. Überhaupt elke smartphone die je aanschaft kan jij eigenlijk niet betalen, maar gelukkig was daar dé oplossing van de providers: je kreeg het toestel gratis bij een abonnement. Maar dit is verleden tijd. Of nou ja, er zijn nogal wat gevolgen.

Als je vanaf vandaag de dag een abonnement van een dure smartphone wilt aanschaffen, moet je rekening houden met het huis dat jij in de toekomst wilt gaan kopen. Providers zijn namelijk verplicht vanaf 1 mei alle smartphones van boven de 250 euro die je koopt met een abonnement een BKR registratie te geven.

Doei dure smartphone

Maar wat gaat deze BKR registratie inhouden? De rechter heeft besloten dat het kopen van een smartphone met bundel, in plaats van het hele bedrag in één keer betalen, een vorm van een lening is. Alle grote leningen, zoals bij het kopen van een huis, staan geregistreerd in de BKR registratie.

De gevolgen kunnen daarom behoorlijk groot zijn. Natuurlijk is dit afhankelijk van jouw jaarinkomen, maar laat zeggen dat jouw jaarinkomen 25.000 euro is en jouw bundel 15 euro per maand, dan betekent dit dat je ruim 4.000 euro minder kan lenen voor jouw droomstekkie later.

But why?!

Over de jaren heen is gebleken dat dure smartphones een risicofactor zijn van het ontstaan van probleemschulden. En dan vooral bij jongeren. Zodra iemand in geldproblemen komt, is de telefoonrekening de eerste die niet meer betaald wordt.

Daarom wordt het nu serieus aangepakt door de BKR registratie en wordt er een inkomenscheck gedaan voordat jij een nieuw toestel kan aanpakken. Arme studenten en jongeren, want voor jullie is het nu nóg moeilijker om de nieuwste smartphone te kopen.

Gelukkig weten wij een oplossing: we gaan terug naar de ouderwetse Nokia. Koop je er nu eentje, dan kan je hier met gemak mee doen totdat je inkomen hoog genoeg is om het nieuwste van het nieuwste te kopen. Onverwoestbaar, onze trouwe vriend.

En de Nokia komt terug voor slechts 59 euro: De onverwoestbare Nokia 3310 maakt een heuse comeback

Reageer op artikel:
Oh no! Een smartphone kopen zoals de nieuwste iPhone wordt vanaf vandaag een stuk lastiger
Sluiten