Oh no! Een smoothie is net zo ongezond als een glas cola

Een smoothie op z'n tijd, heerlijk. Lekker veel fruit, boordevol vitamines en super fris. Jij start de dag goed en met een voldaan gevoel slurp je je smoothie naar binnen. Maar, zo gezond is een smoothie helemaal niet. Het is zelfs net zo ongezond als een glas cola. Hoe dan?

Maar, fruit is toch gezond?

Pink een klein traantje weg. Als jij net zoals velen dacht dat een smoothie boordevol fruit gezond is dan is dat niet helemaal waar. Natuurlijk, fruit is mega gezond en er zitten vaak geen toegevoegde suikers in smoothies. Maar hier is de ‘maar’:

In smoothies zitten véél meer fruit dan je dagelijkse behoefte. Een gezonde portie fruit is twee tot drie stuks per dag. In een smoothie zitten minstens vier of vijf soorten en ook veel meer dan drie stuks. Daarnaast zit in fruit natuurlijk ook suiker..

Heel veel suiker..

Danira Boukhriss en Kobe Ilsen deden in het programma Over Eten onderzoek naar de hoeveelheid suikers in smoothies. In een smoothie met vijftien stuks fruit (tien aardbeien, twee sinaasappels, twee appels en één banaan) zitten maar liefst 8,5 suikerklontjes. Dat is meer dan een glas cola, waar acht van deze suikerbommetjes in zitten. Wow.

Nu zul je denken, in fruit zitten toch natuurlijke suikers? Professor Chantal Mathieu vertelt dat dat niets uitmaakt. Die suiker doet hetzelfde als alle andere suikers. In principe werken ze als bouwstof, ze zijn daarom goed voor ons. Maar ja, te veel suiker is niet gezond meer en daarvan wordt je figuur natuurlijk ook niet zo blij.

En nog meer slecht nieuws: van een smoothie word je sneller dik dan wanneer je de fruitstukken zou opeten. Wanneer je je fruit in een blender stopt, worden de vezels die erin zitten namelijk gebroken. De suikers komen daardoor meteen in je maag terecht wanneer je je smoothie drinkt. Dit wordt weer via de darmen opgenomen in het bloed. De suiker bouwt zich daar op. Dit resulteert in meer vetopslag.

Ga voor de groene smoothie

Toch zin in een smoothie? Een gezondere optie is de groene smoothie. Mix selderij, spinazie, limoen, komkommer en een appel in de blender en jouw healthy smoothie is geboren.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Bewezen! Vegetariërs zijn intelligenter én hebben een groter empathisch vermogen

Reageer op artikel:
Oh no! Een smoothie is net zo ongezond als een glas cola
Sluiten