Oh yeah! Dit is waarom slapen je slimmer én gelukkiger maakt

Blijf lekker de hele dag in bed liggen vandaag. Dat is niet alleen onwijs lekker om af en toe te doen, maar ook nog eens heel goed voor je. Van slapen word je namelijk slimmer en gelukkiger. Wat wil je nog meer?

Slapen zal je slimmer maken

Het kan dan zo zijn dat succesvolle mensen nauwelijks slapen, echt verstandig is dat niet. Tijdens je slaap ‘laden’ bepaalde hersencellen zich namelijk op. Volgens Amerikaanse wetenschappers gebeurt dat tijdens de REM-slaap. Dit is de slaap die je bereikt negentig minuten nadat je in slaap bent gevallen en droomt.

Ook blijkt, uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience, dat slapen goed voor je geheugen is. Tijdens je slaap gaat een deel van het brein, de hippocampus, namelijk opruimen. Dit zorgt ervoor dat dingen die gedurende de dag zijn gebeurd, worden onthouden en dat je weer fris aan de volgende dag kunt beginnen. Volgens het onderzoek hebben mensen die slecht slapen, een minder goed geheugen dan mensen die goed slapen. Alle reden om je nog even om te draaien.

Slapen zal je gelukkiger maken

Misschien toch maar aan je baas vragen of je voortaan wat later mag beginnen met werken. Je wordt er niet alleen slimmer van – wat je werkgever zeker zal kunnen waarderen – maar ook gelukkiger. Gemiddeld genomen geldt namelijk: hoe meer slaap, hoe beter je humeur.

Mensen die tussen de acht en 9,5 uur slapen zijn het allergelukkigst. Dat blijkt uit onderzoek van Jawbone, een bedrijf in fitnesstrackers.

Uit onderzoek van de Duke University Medical Centre blijkt bovendien dat mensen die uit zichzelf wakker worden, gelukkiger zijn dan mensen die wakker worden van de wekker. Je voelt je energieker en bent relaxter. Waarschijnlijk zul je doordeweeks een paar uur eerder naar bed moeten gaan, om dat effect te bereiken, maar voor nu: oogjes toe en droom lekker verder.

LEES OOK: Deze 19 dingen herkennen alle vrouwen die ongelooflijk van slapen houden

Reageer op artikel:
Oh yeah! Dit is waarom slapen je slimmer én gelukkiger maakt
Sluiten