Oh yeah! Winkelen helpt écht als je in de put zit

Je hebt gister een rotdag gehad op je werk, je beste vriendin zei op het laatste moment jullie etentje af en je crush blijkt toch geen blijvertje. Je twijfelt. Zal je in bed gaan liggen met ijs, chocolade, wijn en je favoriete serie? Of zal je gaan shoppen? Dat laatste natuurlijk.

Is nieuwe kleren, schoenen, tassen en make-up kopen om je beter te voelen oppervlakkig en leeg? Echt niet. Volgens Amerikaans onderzoek werkt retail therapy geheid. Het kan je zelfs drie keer gelukkiger maken.

Onderzoekers van de University of Michigan deden drie verschillende shoppingexperimenten. Daaruit blijkt dat als je iets daadwerkelijk koopt, je veel eerder opgevrolijkt bent dan wanneer je alleen maar kijkt naar nieuwe producten.

Nieuwe kleren kopen is therapie

Het zit zo; als je je sip voelt, komt dat vaak doordat je ergens in je leven geen controle over hebt. Als je gaat winkelen en keuzes maakt – koop je die nieuwe enkellaarsjes én die nieuwe jurk? – krijg je weer wat controlegevoel terug. En voilà, je voelt je meteen een stuk beter.

Wát je precies koopt is minder belangrijk. Al zal – zegt ons gevoel – een miskoop je niet mega blij maken. En ook hoeveel je mee naar huis neemt is niet onwijs van belang. Je hoeft dus niet meteen je bankrekening te plunderen, ook wel fijn.

Scott Rick, één van de onderzoekers zegt tegen Psychologytoday.com: ‘Onze resultaten laten zien dat winkelen therapeutisch zou kunnen zijn voor mensen die zich sip voelen.’

Buy, eh, bye depri gevoelens

Toch gaan verdrietige mensen niet heel vaak winkelen, merkte de onderzoeker. Hij denkt dat mensen bang zijn voor het oordeel van andere mensen als ze regelmatig nieuwe dingen kopen om zich beter te voelen.

Nergens voor nodig, bang zijn voor het oordeel van anderen. En voel je niet schuldig als je in een droevige bui een winterjas hebt gekocht, terwijl je twee maanden geleden ook al een nieuwe had aangeschaft. De wetenschap onderstreept het: shop till you drop.

Vast een verlanglijstje maken voor je volgende shopsessie?

Wat denk je van coltruien, helemaal hip nu. Of een steengoed boek, heerlijk voor de koude wintermaanden. We hebben ook enkellaarsjes voor je op een rijtje gezet. Zo, daar gaat je hart zeker weten sneller van kloppen. Klik op de foto om ze te bekijken.

Reageer op artikel:
Oh yeah! Winkelen helpt écht als je in de put zit
Sluiten