Oktober borstkankermaand: dit is belangrijk om te weten over je borsten

Je tepels zijn hard, je borsten gevoelig. Met alle aandacht voor borstkanker deze maand, ga je ineens nadenken over dat ene vlekje op je linker boob. Heel goed. En vaak is het inderdaad verstandig om even bij de huisarts te checken of alles oké is. Maar haal eerst rustig adem. En als je niet in blinde paniek bij je dokter wilt aankomen, lees dan even dit artikel.

Je borsten groeien

Soms kijk je in de spiegel en denk je ‘hoera, ze zijn gegroeid’. Laat je blije stemming niet meteen omslaan in angst. Borsten kunnen om allerlei redenen groter worden. Zolang ze zich gezellig samen ontwikkelen tot een royale borstpartij is dat no big deal. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je wat bent aangekomen, dat je ongesteld moet worden, je een nieuwe pil slikt, of dat je zwanger bent. En wist je dat je borsten wel tot 25 procent kunnen groeien als je opgewonden bent?

Je hebt heel donkere of juist lichte tepels

Kalmeer. Geen enkele vrouw is hetzelfde en iedereen heeft een ander patroon van pigmentatie.

Je boobies gaan hangen

Vooral als je gezegend bent met een flinke voorgevel, kan de zwaartekracht in de loop van de tijd meer invloed krijgen. Hoewel een goede bh je prettige ondersteuning biedt, is er verder niet zo veel aan te doen. Helaas. Kies voor een bh met voorgevormde cups of een balcony model.

Je hebt bultjes rond je tepels

De huid rond je tepel heet je areola of tepelhof. Zie je bultjes? Niets om je voor te schamen of om onzeker over te zijn. Het zijn namelijk de Klieren van Montgomery. Die scheiden een olieachtig stofje uit, waardoor je huid soepel blijft. Gaat het echter om een grote bult, dan is het toch verstandig om er even naar te laten kijken.

Je boezem jeukt

Oké, je hoeft je geen zorgen te maken over je gezondheid, maar misschien wel over je hygiëne. Het lijkt er op dat het tijd is om je bh te wassen. Je kunt ook allergisch zijn voor je kleding. Laat je wollen trui even in de kast en kijk of de kriebel over gaat.

Wel naar de dokter

Onderzoek je borsten regelmatig en let vooral op knobbeltjes, lekkende tepels en rimpels rond de tepels. Ook als je huidstructuur verandert, is het goed om aan de bel te trekken.

In oktober worden we bewust van de gevaren van borstkanker

House of Beauty is een indoor festival dat 100 procent van de opbrengst doneert aan Pink Ribbon.

Reageer op artikel:
Oktober borstkankermaand: dit is belangrijk om te weten over je borsten
Sluiten