Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 15 februari 2016

Onderzoek bewijst het: je hond weet écht hoe je je voelt

Je hond voelt als meer dan een hond. Hij voelt als een goede vriend. Het lijkt namelijk dat hij altijd precies weet hoe jij je voelt. Als jij vrolijk bent is hij speels. Als je je down voelt, is hij stil en knuffelig. Als je boos bent, geeft hij je de ruimte. Niet zo raar, het blijkt namelijk uit onderzoek dat hij écht weet in wat voor bui je bent.

Honden kunnen merken, door verschillende menselijke zintuigen te detecteren – hoe hard je praat, hoe je kijkt – of je blij of verdrietig bent. Dat heeft een team van internationale wetenschappers geconcludeerd.

‘Er is een belangrijk verschil tussen associatief gedrag, zoals het leren om te reageren op een boze stem en het herkennen van een reeks van zeer verschillende signalen die samen verwijzen naar een emotie,’ zegt co-auteur Daniel Mills van de Universiteit van Lincoln tegen Aplus.com. ‘Wij hebben ontdekt dat honden allebei kunnen.’

Je hond is je beste vriend

Tijdens het onderzoek koppelden de wetenschappers honden aan mensen die ze nog nooit eerder hadden gezien. De honden kregen afbeeldingen te zien van mensen waarop ze positieve of negatieve emoties uitbeelden met hun gezicht. Ook kregen de honden stemmen en andere geluiden te horen.

Soms kwam de emotie van het geluid niet overeen met de emotie van de afbeelding. De onderzoekers ontdekten dat de honden informatie van verschillende bronnen tot zich nemen en dit samenvoegden om de ware betekenis van de emoties te begrijpen.

Kortom: een hond staat altijd voor je klaar. Is dat niet veel beter dan een vriendje?

LEES OOK: Waarom een hondje véél beter voor je is dan een boyfriend

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst het: je hond weet écht hoe je je voelt
Sluiten