Onderzoek bewijst het, je lover ziet alleen maar jou staan

Yasmine Esser 16 jun 2016 Love

Soms kun je een steek in je maag krijgen als je denkt aan hoe close je lover is met die ene vrouwelijke collega. Of als je hem grapjes ziet maken met een vriendin. Maar girl, die jaloezie blijkt helemaal nergens voor nodig. Dat zeggen we niet zomaar. Nee, zelfs uit onderzoek blijkt: hij ziet alleen maar jou staan.

In je hoofd zie je ze steeds weer voor je hoe je lover met haar, met háár praat. Je mag haar niet. Ja, ze is poeslief tegen je, aait je over je rug als ze je weer ziet en roept hoe leuk ze het vindt dat je er bent. Maar in jouw ogen spendeert ze nét wat te veel tijd met de liefde van je leven.

Je weet wel dat het onredelijk is om jaloers te zijn. Maar het gevoel dat er iemand met een vork in je buik prikt, het gevoel dat niet weg te slikken valt in je keel, dat gevoel kun je niet aan de kant zetten.

Heb je een fijne relatie? Dan vind je anderen minder aantrekkelijk

Toch is er nu bewijs dat het helemaal niet nodig is om jaloers te zijn. Want wat blijkt: liefde maakt blind.

We weten allemaal dat wanneer je verliefd bent, je de tekortkomingen van je lover niet ziet. Maar mensen in een gelukkige relatie zien óók niet hoe knap ándere mensen zijn.

Onderzoekers van de Rutgers University en New York University deden verschillende experimenten met 54 heteroseksuele volwassenen. De conclusie: proefpersonen die een relatie hadden vonden iemand minder aantrekkelijk dan de proefpersonen die single waren. En met name de mensen die een goede relatie hadden, vonden andere mensen minder aantrekkelijk.

‘Mensen die toegewijd zijn aan hun relatie vinden andere potentiële partners minder aantrekkelijk, zeker als ze de aantrekkelijke persoon zien als een bedreiging voor hun relatie en nog meer als ze gelukkig zijn met hun partner,’ aldus onderzoeker Shana Cole tegen Rutgers Today.

Misschien herken je het zelf wel. Je hebt al een tijdje een relatie en dan komt er een moment waarop je je beseft dat je helemaal geen leuke mannen meer ziet. Dat heeft hij ook. En dat is hartstikke normaal. Toch weer geruststellend nieuws, niet waar?

LEES OOK: Waarom de beste relaties niet altijd over rozen gaanrockyrelationship-770x462

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst het, je lover ziet alleen maar jou staan
Sluiten