Onderzoek bewijst: slimme vrouwen leven langer

Je haalde altijd zonder veel moeite een mooi cijfer op school, mannen vinden het opwindend hoe bevlogen je bent in discussies en dankzij je IQ heb je nu een goede baan met een prima salaris. Ja, een slimme vrouw zijn heeft voordelen. En nu blijkt ook nog eens uit wetenschappelijk onderzoek dat je langer zult leven dan mensen die minder intelligent zijn dan jij.

Heel lang werd gedacht dat slimme mensen langer leven, omdat ze nu eenmaal betere keuzes maken in het leven. Als pientere dame weet je dat het beter is om groente te eten in plaats van fastfood en dat sporten je fit maakt. Een andere gedachte was dat intelligente mensen een beter baan hebben en daardoor meer geld te besteden hebben om gezond te eten en om naar een goede dokter te gaan.

Britse onderzoekers zijn nu tot een heel andere conclusie gekomen. Het blijkt dat slimme mensen betere genen hebben.

Als slimme vrouw heb je top genen

Voor het onderzoek werd gekeken naar drie verschillende studies met tweelingen. Voor het eerste onderzoek werden 377 mannelijke tweelingen die mee hadden gevochten in de Tweede Wereldoorlog onder de loep genomen. In de tweede studie werden 246 tweelingen die geregistreerd waren bij de Swedish Twin Registry onderzocht. En het derde onderzoek ging over 784 tweelingen uit Denemarken.

De Britten combineerden de informatie over de tweelingen met gegevens over hun intelligentie. De centrale vraag: leefde de slimme helft van de tweeling langer dan zijn of haar minder intelligente broer of zus? En als dat zo was, wat was dan de oorzaak?

Eerst een lesje over tweelingen: eeneiige tweelingen delen 100 procent van hun DNA. Bij twee-eiige tweelingen is dat 50 procent. Om te bepalen of slimme mensen genen hebben waarmee ze langer leven, zou de slimme helft van de twee-eiige tweeling daarom langer moeten leven dan de minder slimme helft van de twee-eiige tweeling. Bij de eeneiige tweeling zou dit verschil minder groot moeten zijn. En, dat klopte inderdaad.

De onderzoekers ontdekten dat de mensen met het hoogste IQ langer leefden dan hun broer of zus. Dit verschil was het grootst bij twee-eiige tweelingen. Natuurlijk hadden de externe factoren – hoe iemand leeft – nog steeds invloed. Maar omdat de eeneiige tweelingen ongeveer dezelfde levensverwachting hadden, ongeacht hun levensstijl, concludeerden de onderzoekers dat slimme mensen genen hebben waarmee ze langer leven.

Drie keer hoera voor slimme vrouwen.

Als je slim bent, vinden je mannen je super sexy

Klik op de foto om te lezen waarom mannen je brein zo opwindend vinden.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: slimme vrouwen leven langer
Sluiten