Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 31 okt 2019

Uit nieuw onderzoek blijkt dat je katten op hun eigen manier wél van je kunnen houden

Je wordt altijd een beetje moe (als het niet kwaad is) als mensen zeggen dat katten niet van de mens houden. Zo wordt altijd gezegd dat katten zich hechten aan de plek waar ze eten krijgen. Oftewel: de kat gebruikt jou slechts als voedselbron.

Maar nee lieve kattenvrouwtjes, uit nieuw onderzoek blijkt dat katten écht van je houden. Uiteraard wist je dit al, maar fijn dat de wetenschap het nu ook bevestigt.

Katten zijn relaxter met hun baasje in de buurt

Onderzoekers van de Universiteit van Oregon bestudeerden 108 kittens en katten. Het team zette 108 kittens en katten twee minuten in een vreemde ruimte mét hun baasje. Vervolgens gingen de baasjes twee minuten weg. Wat bleek? Ruim tweederde van de katten was minder gestrest met hun baasje in de buurt.

De katten wilden dírect knuffelen

Zodra de baasjes weer terug in de ruimte waren vroegen de poezelige dieren om knuffels en sprongen op schoot. Duh, dit overkomt jou natuurlijk élke dag als je thuiskomt.

Niet iedereen is overtuigd maar wij wél

Toch is niet élke onderzoeker overtuigd. Zo is Daniel Mills, een Britse hoogleraar veterinaire gedragskunde kritisch. Uit zijn onderzoek bleek dat dieren zich bij ieder mens hetzelfde gedragen. Huh? Is het niet zo dat jouw kat onder het bed sprint zodra er vreemden komen? Of dat ze elke keer die kattenhater van een huisgenoot krabben?

Hoe het ook mag zijn, jij weet als geen ander dat jouw kat niet zonder jou kan (en jij niet zonder hem of haar natuurlijk).

Meer over katten:

Cell.com

Reageer op artikel:
Uit nieuw onderzoek blijkt dat je katten op hun eigen manier wél van je kunnen houden
Sluiten