Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 11 nov 2015

Onderzoek: Snapchat maakt ons veel gelukkiger dan alle andere social media kanalen

Je ligt vaak helemaal in een deuk als je rare selfies op Snapchat bekijkt. Het is dan ook niet heel verrassend dat je van Snapchat gelukkiger wordt dan van andere social media kanalen zoals Facebook en Instagram. En nu onderschrijft de wetenschap dat ook nog een keer.

Wetenschappers van de Universiteit van Michigan vroegen 154 studenten naar hun social media gebruik op verschillende momenten van de dag. Ook vroegen de onderzoekers hoe de proefpersonen zich voelden. Conclusie: als de studenten Snapchat gebruikten voelden ze zich veel vaker vrolijk dan wanneer ze Facebook of Instagram checkten.

Spontaner

Psycholoog Josheph Bayer, betrokken bij het onderzoek, zegt dat Snapchat spontaner is. Op bijvoorbeeld Instagram gaat het om een zo mooi mogelijk plaatje waar soms uren werk aan is besteed. Op Snapchat plaats je snel een gek kiekje. Het is ongeremd en ongekunsteld. Het contact lijkt daarom meer op een face-to-face gesprek. Ook vinden gebruikers het volgens Bayer fijn dat niets van het gesprek bewaard blijft.

Voor de kleine momenten in het leven

Facebook is uitgegroeid tot een plek waar je de grote dingen van het leven deelt. Een nieuwe baan, een baby, je afstuderen, een paar spectaculaire vakantiefoto’s. De kleine dingetjes zet je niet meer op je tijdlijn. Op Snapchat worden juist de kleine momenten gedeeld. Deze momenten lijken onbenullig, maar zijn vaak juist persoonlijker. Volgens de onderzoekers is er daarom ook minder druk. Het plaatje hoeft niet perfect te zijn.

LEES OOK: Dit meisje met 700.000 volgers stopt met Instagram en laat zien hoe nep alles is

Nog maar één communicatiemiddel beter

Van Snapchat kun je helemaal opfleuren. Toch is er één communicatiemiddel waar je nóg gelukkiger van wordt: een face-to-face gesprek. Snapchat kan nog altijd niet tippen aan iemand echt zien en aanraken.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Snapchat maakt ons veel gelukkiger dan alle andere social media kanalen
Sluiten