Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 20 juli 2017

Vanaf nu 100 procent bewezen: Vrouwen worden niet zwak van ongesteld zijn

Ughl, je hebt zo'n hekel aan jouw vader die er weer een stomme opmerking over maakt, of jouw vriendje die het niet kan laten om een grapje te maken. Ja, je bent ongesteld, maar dat maakt je geen imbeciel. Jij bent nog precies dezelfde vrouw als twee dagen hiervoor en dat is nu ook door de wetenschap bewezen: het ongestelde brein bestaat niet.

‘Je bent vast ongesteld’; één zin die geen enkele vrouw op prijs stelt. Of je die vraag nu met ja of met nee kan beantwoorden, het is en blijft een achterlijke opmerking waar niemand wat aan heeft. Want als jij ongesteld bent, ben jij dan een ander mens? Nope, zo heeft de wetenschap ons bewezen. Doei mythe van het ongestelde brein.

Interessante geschiedenisles

De aanname dat wij vrouwen gek worden tijdens onze menstruatie is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk. Hippocrates deed namelijk de opvallende uitspraak dat de baarmoeder een ronddwalend dier was, in het lichaam van de vrouw. Het zou depressie en krankzinnigheid aanwakkeren.

Maar ook in de negentiende eeuw waren er de meest wonderlijke uitspraken van hoogleraren en artsen. Zo werd er in deze eeuw door een Franse arts beweert dat het intelligentie niveau van ongestelde vrouwen minder zou zijn en dat ze zouden transformeren in ‘grillige wezens met een geheel eigen karakter’. Interessant wel.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek naar het ongestelde brein werden 68 vrouwen twee menstruatiecycli lang gevolgd. Hierbij werden de functies van het brein bestudeerd en vooral gelet op geheugen en concentratie. En wat bleek? Ongesteld zijn had totaal geen effect op het vermogen om logisch na te denken, het concentreren op meerdere dingen tegelijkertijd of het maken van alle soorten beslissingen.

Kortom: jij kan gewoon normaal functioneren. Waarom je dan soms zo fel uit de hoek kan komen? We praten wel verder als jij een week lang non-stopt bloedt, meneer. Als je het overleeft tenminste. Dan snap je direct waar dat grillige wezen vandaan komt.

Lees ook:Huh? Er zijn manieren die er voor zorgen dat je korter ongesteld bent

Reageer op artikel:
Vanaf nu 100 procent bewezen: Vrouwen worden niet zwak van ongesteld zijn
Sluiten