Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 20 mrt 2020

Oeps! Een online shopverslaving is volgens psychologen een mentale aandoening

Gaat er bij jou ook geen avond voorbij zonder dat je éven iets online gaat shoppen? Met één klik op de knop zit het in je virtuele winkelmandje. Je omgeving zegt wel eens dat je een online shopverslaving hebt.

Voordat je het weet lijkt je huis sprekend op een Post NL kantoor. En je bent inmiddels ook pakketjes aan het verstoppen voor je lover. Meid, je kunt er niets aan doen want je online shopverslaving is volgens psychologen een mentale aandoening.

Een online shopverslaving is slechter dan je denkt

Vaak kopen we iets online omdat we ons rot voelen of juist om iets te vieren. Tegenwoordig denken we dat online shoppen juist zorgt voor een fijn gevoel. Maar onderzoek bewijst nu helaas het tegendeel.

De psychotherapeut Dr Müller en haar collega van Hannover Medical School in Duitsland deden onderzoek naar de verslaving voor online shoppen. Ze deden onderzoek met 112 patiënten die zelf hulp zochten voor hun uit de hand gelopen online shop verslaving.

Meer kans op depressies en angststoornissen

Tijdens het onderzoek kwamen de onderzoekers er achter dat mensen die last hebben van een online shop verslaving hoger scoren op mentale aandoeningen zoals depressies en angststoornissen.

Volgens de onderzoekers wordt de online shop verslaving gestimuleerd door de huidige tijd. We kopen immers bijna álles online. Hierdoor is shoppen op elk moment van de dag, waar je ook bent toegankelijk. En het is ook nog eens zo dat er online vaak acties zijn waardoor we geneigd zijn om dingen te kopen die we écht niet nodig hebben.

Hou je geld én gezondheid maar in je zak meid

Uiteraard is het niet zo dat jij nu direct in een zware depressie belandt doordat je zo van online shoppen houdt. Maar het is misschien wel de motivatie om iets minder te gaan shoppen. Je portemonnee blij én, volgens dit zonder onderzoek, jij ook.

Lees ook: De mooiste trends van aankomende lente en zomer zijn bekend en dit zijn ze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oeps! Een online shopverslaving is volgens psychologen een mentale aandoening
Sluiten