Koukleum: dit is waarom sommige mensen het altijd zo ontzettend snel koud hebben

We kennen het allemaal. Óf je bent die intense koukleum die altijd maar loopt te mekkeren dat 'ie het zo koud heeft, of je bent die persoon die eigenlijk iedere dag van het jaar in een T-shirt kan lopen. Maar waarom ligt dit zo enorm uit elkaar? Is er een logische verklaring? Jup, dat klopt:

Het kan te maken hebben met je gezondheid

Zowel mensen met over- als ondergewicht hebben vaak last van kou- en warmtevlagen, maar het kan ook zomaar komen door een onopvallende infectie, een slecht dieet of zelfs bloedarmoede. Mocht het je dus opvallen dat je wel erg vaak last hebt van onprettige temperaturen, zorg dan dat je met regelmaat even bij je huisarts langsgaat. Waarschijnlijk niets ergs, maar het is het checken altijd waard.

Stress

Denk aan ruzie maken met je geliefde, een hoge werkdruk, tentamens en andere onzin. Stress is verschrikkelijk slecht voor ons lichaam en kan van alles in de war gooien (waaronder dus onze temperatuur). Merk je dus dat je stiekem wel erg veel zit te stressen en panieken? Zorg dan voor een goede uitlaatklep die regelmatig voor je klaarstaat (of dit nu je mamma is of je psycholoog).

Emoties

Bestaat jouw dag vaak uit emotionele achtbanen? Dan zou dit ook nog wel eens een prima verklaring kunnen zijn voor jouw vreemde temperatuurverschillen. Depressie, verdriet en eenzaamheid gaan vaak samen met het koud hebben, waar blijdschap en liefde je juist een warm gevoel geven. Klinkt voor de hand liggend, maar het zou zo maar eens de oorzaak kunnen zijn.

Hoe voorkom je die vervelende temperatuurverschillen?

Lekker warme dingen blijven eten in de winter (linzensoep bijvoorbeeld, hmmm), veel groentes en fruit eten gedurende het jaar, proberen te wennen aan 21 graden (ideale temperatuur voor mensen) en misschien wel de gekste van allemaal: denk je een warme of koude plek in wanneer je het koud of warm hebt. Grappig genoeg kunnen we het onszelf namelijk prima wijsmaken, waardoor ons lichaam naar ons hoofd gaat luisteren. Zeker het proberen waard.

Reageer op artikel:
Koukleum: dit is waarom sommige mensen het altijd zo ontzettend snel koud hebben
Sluiten