Ook zo’n moeite met concentreren? Dat kan zomaar komen door het winterse weer

Je bent bezig met een opdracht, maar binnen no time word je afgeleid door je telefoon, een e-mail of je raakt in gesprek over een of ander dilemma dat je nooit in het echt zal overkomen (liever een arme lover die op jouw zak teert of liever iemand die geld verdient met iets illegaals). Urgh, concentreren lijkt onmogelijk de laatste tijd. Maar weet je wat, je bent niet de enige.

Wees gerust. Je bent niet alleen. Er zijn meer mensen die de laatste tijd moeite hebben met focussen. Uit een klein onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat het seizoen flink wat invloed heeft op je hersenen.

In de winter kun je minder goed concentreren

De winter is misschien al niet je favoriete seizoen, maar nu blijkt ook nog eens dat die vreselijke kou invloed heeft op je werk of studie. Want in de winter kun je minder goed concentreren.

Onderzoekers van de Universiteit Luik in België deden het onderzoek bij 28 jonge, gezonde respondenten. Hun breinactiviteit werd via een MRI scan in de gaten gehouden.

Wat bleek? Hun hersenactiviteit piekte in de zomer en had een ernstige dip in de winter. Hun geheugen was in de herfst en de lente juist het beste.

Oké, het is een klein onderzoek, we geven het toe. Dus we weten niet hoe serieus we dit allemaal moeten nemen. Maar ach, het is wel een schrale troost als je je een beetje als een vergiet voelt de laatste tijd en het maar niet lukt om je op een ding te focussen.

Bang voor sneeuw? Dat is een echte fobie en heet chionofobie

Reageer op artikel:
Ook zo’n moeite met concentreren? Dat kan zomaar komen door het winterse weer
Sluiten