Oops! We worden tijdelijk doof als we onze appjes lezen

Dit herkent iedereen wel: je bent druk in gesprek, ontvangt een appje en opent die. Terwijl je het leest en vervolgens reageert, krijg je niets meer mee van het gesprek. Wat blijkt? Je bent dan tijdelijk doof.

‘Huh? Wat zei je?’ Je hebt het gesprek niet meer gehoord. Dat komt omdat je écht even doof bent als je een appje krijgt.

Terwijl jij afgeleid raakt en naar je telefoon kijkt, focust je brein zich op een visuele taak. Op dat moment wordt je gehoor tijdelijk uitgeschakeld. Uit een onderzoek van het University College in Londen blijkt dat er dan een bepaalde doofheid ontstaat die ervoor zorgt dat je geen geluiden meer hoort die zich op een normaal niveau afspelen.

Normaal gesproken stuurt je oor het geluid automatisch door naar je hersenen. Je hersenen verwerken vervolgens het geluid. Maar zodra jij aan het WhatsAppen bent of even je Instagram checkt, maak je het je brein extra lastig om geluiden te verwerken. Je hoort wel iets, maar registreert het niet.

Ook in andere situaties

Het is niet de eerste keer dat dit type doofheid – het minder goed horen van geluiden als we ons concentreren op iets anders – is onderzocht. Het is wel voor het eerst dat wetenschappers met succes hebben kunnen vaststellen dat het echt lijkt op doofheid.

Behalve dat je in gesprekken ongeïnteresseerd overkomt, kan die tijdelijke doofheid ook in andere situaties voorkomen. En dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Kijk je bijvoorbeeld op je telefoon terwijl je oversteekt, dan kan het zomaar zijn dat je auto’s niet hoort, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig is het allemaal maar tijdelijk. En ben je dus helemaal niet echt ongeïnteresseerd als je even niet luistert. Je kunt er zelfs niets aan doen. En dat is best een goed excuusje, toch?

Lees ook: O god! Instagram gaat nu echt notificaties verzenden als je een screenshot maakt

Reageer op artikel:
Oops! We worden tijdelijk doof als we onze appjes lezen
Sluiten