Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Beauty en Style 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

5 oorzaken van een vette huid waar je méteen iets aan kan veranderen

Een vette huid krijg je meestal in je pubertijd, maar sommige mensen komen gewoon niet meer vanaf. Ook in een zwangerschap komt het vaak voor. Bij een vette huid zijn de poriën aan de bovenkant van de huid waardoor talg en andere viezigheden zich kunnen opstapelen. Dit is iets wat je niet wilt. Om hiervan af te komen, moet je er eerst achter komen waar het vandaan komt. Dit zijn 5 oorzaken die voor een vette huid kunnen zorgen.

Een onzuivere en vette huid is een rechtstreeks gevolg van een verhoogde talgproductie, die veelal hormonaal bepaald is. Maar ook andere factoren kunnen een onzuivere huid in de hand werken.

Oorzaken van een vette huid

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een vette huid:

1. Een vette huid door hormonen

Vooral mannelijke hormonen (androgenen) – die we allemaal hebben, stimuleren de talgproductie. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan dit juist tegen. Afhangend van de hoeveelheid hormonen mannelijk of vrouwelijk zijn heb je dus meer last van een vette huid of juist niet. Hier kan je eigenlijk niets aan doen.

Daarnaast bepaalt de het evenwicht in hormonen hoeveel last je hiervan hebt. Dit verklaart waarom je juist last hebt van een vette huid in de pubertijd en tijdens je zwangerschap.

Psst, deel dit artikel op Pinterest.

2. Stress is een grote oorzaak

Ook stresshormonen (testosteron en cortisol) zorgen voor een verhoging van je talgproductie – wat de grootste oorzaak is van een vette huid. Dit verklaart een hoop…

Lees ook: Dít is verschil tussen stress acne en ‘normale’ onregelmatigheden

3. Een oorzaak is het niet genoeg reinigen van je huid

Elke huid, hoe vet of niet, heeft reiniging nodig. Reinig je je huid nog niet? Dan is het een goed idee om naar ons stappenplan voor het reinigen van een vette huid te kijken. Want dit kan de oorzaak zijn van je vette huid.

4. Je gebruikt de verkeerde producten

Bij een vette huid luistert het heel nauw welke producten je kan gebruiken en welke niet. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om olieachtige make-up producten te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat je poriën juist meer verstopt raken.

Daarnaast kunnen de producten die je gebruikt je huid zodanig irriteren dat de talgproductie wordt verstoord, waardoor ze onzuiver wordt. Ook het gebruik van make-up, zoals een foundation of dekkend poeder, kan een oorzaak zijn van een vette huid.

5. Bepaalde medicijnen veroorzaken een vette huid

Tsja, hier kan je weinig aan veranderen. Medicijnen voor bijvoorbeeld epilepsie kunnen de oorzaak zijn van een vette huid, toch is het lastig om hier iets op te verzinnen. Ook kalmeringsmiddelen en cortisonecrèmes stimuleren een vette huid.

Misschien kan je eens een paar van deze tips doorlezen voor het verminderen van een vette huid, want je kunt lastig stoppen met het innemen van je medicijnen.

Reageer op artikel:
5 oorzaken van een vette huid waar je méteen iets aan kan veranderen
Sluiten