Op deze manier kun je nog steeds verrukkelijke dingen eten zónder aan te komen

Je wilt gezond eten, maar soms verlang je ineens zo intens naar koekjes, donuts, macarons, appelflappen, chocolade, chips, kaasstengels of een frietje. En wat doe je dan? Nou, dat kun je gewoon blijven eten.

De grote truc is namelijk om iets meer met mate te eten. En dat is soms best lastig als de hele tafel vol lekkers staat. Hier wat tips, zodat je eerder ‘klaar’ bent met snoepen, maar je wel lekkere dingen kunt blijven eten.

Ten eerste: vraag je af waar je nou echt zin hebt

Ja, je weet het antwoord wel: chips. En nee, een wortel met hummus zal je drang naar een hartige snack niet stillen. Of je wilt chocolade en als je chocolade wilt, dan wil je geen gedroogde vijgen. Want dat is misschien wel gezonder, maar het is toch echt wat anders. Dat begrijpen wij volkomen.

Maar, als je dan een handje chips hebt genomen of een blokje chocolade, vraag jezelf dan wel af wat je écht wilt. Wil je écht die hele zak leegeten of die reep in rap tempo verorberen? Of doe je dat meer uit gewoonte? Maak na elke hap bewust de keuze of je door wilt eten of dat het eigenlijk wel goed was zo.

Grote kans dat je veel eerder stopt. Zo heb je wel je favo snack gegeten, maar er ook weer niet onwijs veel van genomen. En dat mag best.

Eet niet direct uit de verpakking

Het klinkt misschien een beetje burgerlijk, maar het is echt beter om chips in een schaaltje te doen en ijs niet uit de bak te lepelen. Als je uit de verpakking eet, heb je namelijk nooit écht het overzicht van hoeveel je naar binnen werkt. Ook ben je geneigd om dan eindeloos door te eten. Tot het op is. Terwijl je waarschijnlijk wel klaar bent met die chips als je schaaltje leeg is.

Eet niet te snel

Als je dan iets ongezonds te pakken hebt, eet het dan niet op alsof je een recordpoging wilt doen. Geniet ervan. Bovendien, als je goed kauwt en rustig eet, merk je eerder dat je vol zit.

De truc is: zie het niet als cheaten

Tuurlijk, je wilt je gezonde eetpatroon volhouden. Zodat je lekkerder in je vel zit, je fitter voelt en net wat strakker bent als straks weer het bikiniseizoen aanbreekt.

Maar dat ene stukje chocolade bij de koffie op zondagavond, betekent nog niet dat alles voor niets is geweest. Júist als je je heel schuldig gaat voelen over dat ene blokje, denk je makkelijker: ‘Laat maar, ik eet die hele reep’. Terwijl, je anders gewoon heel tevreden bent met dat ene blokje. En tevreden zijn, daar gaat het om. Met je lichaam, met jezelf en met je eetpatroon.

LEES OOK: Geen zin om te koken? Hier kun je gezonde maaltijden bestellen en laten thuisbezorgen

Reageer op artikel:
Op deze manier kun je nog steeds verrukkelijke dingen eten zónder aan te komen
Sluiten