Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 6 november 2017

Huh? Kan het eigenlijk wel dat iets ‘op het puntje van je tong’ ligt?

Hoe heet die artiest nou alweer? Van One Dance en Bling. Het begint met een K. Nee, er zit een K in. Of toch niet? Je hebt het idee dat je het bijna weet. Echt bijna. Het ligt op het puntje van je tong. Maar kan dat eigenlijk wel?

Vreselijk irritant is het. Als je ergens niet op kunt komen, terwijl je het gevoel hebt dat je het wel weet. Of bijna weet. Je voelt hoe het woord voelt, maar het lukt niet. Het ligt op het puntje van je tong. Toch?

Op het puntje van je tong

Bestaat het eigenlijk wel dat iets op het puntje van je tong ligt? Het gevoel bestaat in ieder geval zeker. Psychologen hebben het zelfs het puntje-van-de-tongfenomeen gedoopt. En uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld zelfs één keer per week zo’n ervaring hebben. Behoorlijk irritant. Maar hoe kan dat?

Twee stappen

Wetenschappers zijn erachter gekomen dat het ophalen van woorden in je geheugen in twee stappen gaat. Eerst komt de ‘inhoud’ van het woord en vervolgens ‘de vorm’. Met andere woorden, je hebt eerst al een idee, een concept van wat je wil zeggen en vervolgens zoekt je brein daar de juiste woorden bij.

Maar soms hapert dit systeem. Als iets op het puntje van je tong ligt dan weet je de inhoud wel en weet je precies wat je bedoelt, maar de vorm is zoek.

Woorden die je niet vaak gebruikt liggen vaker ‘op het puntje van je tong’. Dit komt omdat je niet genoeg associaties hebt bij het woord of niet genoeg context.

Wat helpt?

Wat je kan doen is: een woord vaker gebruiken of er meer context bij creëren, wat nogal makkelijker gezegd dan gedaan is.

Maar stel je kunt bij een pubquiz niet meer op de naam Drake komen bij de muziekrondje. Dan zul je voortaan altijd Drake blijven associeren met de quiz. En dat gaat je weer helpen om zijn naam te onthouden. Alleen jammer dat dezelfde vraag eigenlijk nooit de week erop weer wordt gesteld…

Misschien wil je dit ook lezen: Marloes stottert: ‘Daardoor ben ik niet gaan studeren wat ik eigenlijk wilde’

Reageer op artikel:
Huh? Kan het eigenlijk wel dat iets ‘op het puntje van je tong’ ligt?
Sluiten