Redactie
Redactie Life 28 apr 2020

Op zoek naar een nieuwe baan? Maak deze 6 fouten niet in je sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief opstellen is misschien niet het meest aangename werkje, toch is het van cruciaal belang om een foutloze brief op te stellen. Je sollicitatiebrief is namelijk de eerste indruk die je achterlaat bij een potentiële werkgever. Klinkt dat als een grote uitdaging? Wij helpen je een handje en sommen op welke fouten je zeker niét moet maken in je sollicitatiebrief.

Met een goede sollicitatiebrief kan je je onderscheiden van je medekandidaten en word je hopelijke uitgenodigd voor een gesprek. Ons beste advies? Maak de volgende fouten zeker niet.

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL en werd geschreven door Winnie Verswijfel.

1. Typ- en schrijffouten

Dit klinkt misschien als een open deur, maar geloof ons: er worden écht nog heel wat schrijf- en typfouten gemaakt in sollicitatiebrieven. Dit komt erg slordig en lui over, en de meeste werkgevers zullen hier meteen op afknappen.

Laat je brief dus altijd nalezen door iemand uit je omgeving die goed is met spelling en een goed oog heeft voor typfouten. Kleine moeite, groot resultaat.

2. Een te lange brief

Veel mensen zijn geneigd om zo veel mogelijk te schrijven in de hoop dat ze op die manier overtuigender overkomen. Toch is een goede sollicitatiebrief vooral een kwestie op een bondige manier uitleggen waarom jij de geschikte kandidaat bent.

Beperk je daarom altijd tot maximum één A4 met daarin alleen de meest relevante ervaring. Recruiters (die een hele berg aan sollicitatiebrieven moeten doorspitten) zullen je dankbaar zijn.

3. Je CV herhalen

De sollicitatiebrief mag geen samenvatting van je CV zijn. Je krijgt namelijk de kans om uit te leggen wat je – buiten je CV – de geschikte kandidaat maakt.

Leg daarom dingen uit over je persoonlijkheid, over je motivatie, over je ambities en over je wensen. Kortom: nieuwe informatie die iets toevoegt aan je CV, geen herhaling ervan.

4. Ik, ik, ik

Sure, in je motivatiebrief leg je uit waarom jij jezelf geschikt zit in een bepaalde baan. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je elke zin moet starten met ‘ik’.

Dat komt simpelweg niet netjes over, en bovendien wil de werkgever vooral weten waarom zijn organisatie baat heeft bij jouw in dienststelling, niet omgekeerd. Leg dus uit hoe je denkt een meerwaarde te kunnen bieden aan de organisatie.

5. Te bescheiden of te zelfverzekerd zijn

Bescheidenheid is doorgaans een mooie eigenschap, maar je sollicitatiebrief is niet de beste plaats om die eigenschap te laten zien. Door te bescheiden te zijn, loop je immers het risico dat een toekomstige werkgever jou minder hoog inschat dan je werkelijk waard bent.

Wees daarentegen ook niet té zelfverzekerd, want ook dat kan verkeerd overkomen. Geen enkele recruiter heeft baat bij een werknemer die de hele tijd loopt te pronken met zijn skills. Je leest het al: it’s all about finding a balance. 

6. Te algemeen blijven

Grote kans dat je meerdere sollicitaties tegelijk lopen hebt, en dat je dus meerdere sollicitatiebrieven moet uitsturen. In dat geval is het verleidelijk om één brief op te stellen en vervolgens enkel de begroeting aan te passen.

Doe echter toch maar niet. Stem ja brief al-tijd af op de organisatie waarvoor je solliciteert. Dat wil zeggen: verwijs naar specifieke punten die de in de vacature stonden of naar unieke aspecten van de bedrijfscultuur. Dat is iets meer werk, maar wél werk dat zal lonen.

Lees ook: 6 tips om dé perfecte outfit voor je sollicitatiegesprek te creëren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op zoek naar een nieuwe baan? Maak deze 6 fouten niet in je sollicitatiebrief
Sluiten