Janne Vogel
Janne Vogel Life 17 mrt 2020

Opruimen als een pro: 6 x tips voor het gestructureerd opruimen van je huis

Ben jij zo iemand die (kleding)kasten vol meuk heeft liggen? Stapeltjes maakt van brieven, papiertjes, bonnetjes en andere ondingen? Het huis opruimt als er bezoek komt, maar de boel op een of andere manier snel weer laat verslonzen? Lees dan even mee. Opruimen als een baas doe je met de volgende tips. Omdat niets fijner is dan leven in een opgeruimd huis…

Opruimen als een pro: tips en tricks voor een blijvend opgeruimd huis

Wil jij je huis opruimen, maar zie je door de bomen het bos niet? Beautify helpt je uit de brand met de volgende tips. Nu is het alleen nog aan jou om te beginnen.

1. Werk in categorieën, niet in ruimtes of kamers

De tip van Marie Kondo die ons het meest is bijgebleven: werk in categorieën, niet in kamers. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van je kleding en ga daarna door met boeken. En weer daarna met foto’s en (verjaardags)kaarten. Tot je elke categorie hebt gehad.

Vrije middag op de planning? Zet een lekker muziekje aan en begin met het uitmesten en opruimen van je kasten en opbergsystemen. Tip: begin met de categorie spullen waar je het minst bij voelt. Daar ga je sowieso sneller doorheen.

2. Breng de hele categorie samen op één plaats (en begin met opruimen)

Met welke categorie je begint, is helemaal aan jou. Noodzakelijk is dat je de hele categorie samenbrengt op één plaats. Stel je begint met kleding, dan verzamel je alle kleding en gooi je alles op één hoop. Ja, ook de kleding die netjes opgevouwen in je kast ligt. Alles.

Pas als alles bij elkaar ligt, kun je beginnen met opruimen. Ofwel ordenen. Dit doe je met elke categorie, stapje voor stapje. Het lijkt misschien een gedoe, maar het is het uiteindelijk waard. Echt waar.

3. Verzamel dingen die wegmoeten

Ligt je hele categorie bij elkaar? Mooi. Nu is het zaak om de categorie eens grondig te gaan ordenen. Eén ding is zeker: sommige dingen moeten gewoon weg. Afval (logisch), kapotte spullen, dingen die naar de kringloop mogen… Maak ergens in je huis ruimte voor twee stapels. Een voor weggooien/recyclen en de tweede voor weggeven of verkopen. Natuurlijk maak je ook een ‘houden’ stapel.

Kies bewust en wees niet bang om dingen weg te doen. Je kunt urenlang nostalgisch naar dat ene topje staren, maar als je weet dat je ‘m nooit meer gaat dragen, maak er dan iemand anders gelukkig mee. En echt, het is oké als je dat lelijke souvenirtje dat je van een vriendin hebt gekregen ook wegdoet. Hoeft ze nooit achter te komen.

4. Geef de ‘houden’ stapel een duidelijke plek in je huis

Nu is het tijd om wat aandacht te schenken aan je ‘houden’ stapel. Berg de categorie zoveel mogelijk op één plek op. Dus: alle kleding in één kast, alle boeken in één kast, alle klus-spullen op één plek. Op die manier kun je alles makkelijk terugvinden en voelt het alsof je je leven op orde hebt. (Heb je ook!)

Deze stap zorgt ervoor dat je na deze grondige opruimsessie je huis nooit meer zó grondig op hoeft te ruimen. Neem deze stap daarom uitermate serieus.

5. Ruim je kasten dit keer efficiënt in

Sla wat opbergsystemen/handige manden/bakken in, waar je je spullen netjes in ordent. Een bakje waar je al je medicijnen/zalfjes/pleisters in bewaart, een mandje voor al je haar- en make up-producten, een mandje met waxinelichtjes, kaarsen en lucifers… Wedden dat dit goed voelt? Plus: je kunt al je spullen in de toekomst geheid makkelijker opbergen.

6. Gooi niet je hele ‘niet houden’ stapel in de prullenbak

United Wardrobe, The Next Closet, Vinted: je hebt tegenwoordig superveel apps die het je makkelijk maken om wat geld aan je spullen terug te verdienen. En het kan ook nog eens hartstikke leuk zijn om te doen. Gooi daarom niet meteen alles echt weg, dat is zó zonde!

Spullen die je niet per se op UW kan (of wil) zetten, kun je naar de kringloopwinkel brengen. Mensen kunnen dolgelukkig worden van jouw spullen, onthoud dat.

Je huis opgeruimd houden

Nu al je categorieën netjes zijn opgeborgen en je alleen achterblijft met de essentials, is het een stuk makkelijker om je huis opgeruimd te houden. Zodat je je huis niet iedere week opnieuw gronding hoeft op te ruimen. Dé tip waar de hele reactie bij zweert: maak ‘s avonds een snel rondje door je huis en vervul de kleine taakjes.

Alles wat nog in de keuken staat even snel in de vaatwasser, of juist met de hand afwassen. Vaatwasser indien nodig eerst even uitruimen, natuurlijk. Sokken in de wasmand. Kleding die je wilde dragen, maar uiteindelijk toch niet aantrok terug in de kast. Joggingbroek opvouwen en op je plank leggen. En ga zo maar door.

Zo’n klein rondje kan écht het verschil maken. Want kleine taken veranderen voor je het weet in grote taken. Die je gaat uitstellen, omdat ze erg groot zijn. En beangstigend. En irritant. Wacht daarom niet langer en ruim elke dag een piepklein beetje op. Word je uiteindelijk gelukkiger van. Echt waar.

Lees ook: