Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 16 jun 2017

Haal adem! Ouder worden is echt niet zo erg als je denkt en dit is waarom

Word je 21? 25 of (al) 29? Raak je ook lichtelijk in paniek en heb je géén idee wat je met je leven moet? Maak je geen zorgen, het komt allemaal goed. Ouder worden heeft namelijk ook echt voordelen. Dit is waarom het helemaal niet zo erg is als jij denkt:

1. Je leeftijd is maar een getal

Cliché maar waar. Je leeftijd is een getal. En wat leven betreft, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Natuurlijk maak je soms slechte beslissingen of ben je niet helemaal tevreden met de dingen die je op dit moment doet. Dat hoort er allemaal bij, net als verliezen. Maar adem in en adem uit, verloren zijn betekent niet dat de wereld vergaat. 21 worden ook niet, 25 ook niet en 29 ook niet.

Het is oké als dingen mislukken. Daar krijg je weer ervaring van en uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Het is veel belangrijker om je te focussen op de kwaliteit van je leven en alles eruit te halen wat erin zit.

2. Jij bent belangrijk, ongeacht je leeftijd

Slagen voor je opleiding, een goede baan vinden, mensen om je heen die van je houden. Het is allemaal vreselijk belangrijk. Maar het belangrijkste is dat je van jezelf houdt, hoe oud je ook bent. Alleen jij kan jezelf gelukkig maken en het is oké als je soms in de put zit. Geloof dat jij de kracht hebt om verder te kijken. En daar wordt je steeds beter in naarmate je ouder wordt.

3. Het is best gezond om soms niet helemaal gelukkig te zijn

Iedereen heeft er wel eens last van, je verloren voelen in een donkere wereld. Niet tevreden zijn met de dingen die je doet en de dingen om je heen. The struggle of life kan soms behoorlijk zwaar zijn. Maar vergeet niet dat tegenslagen je juist hartstikke sterk maken. Heb je alles nog niet op een rijtje op jouw leeftijd? Wees gerust. Dat getalletje zegt helemaal niets. Een leeftijd in de twintig kan soms gewoon even tegenvallen, juist omdat ze allemaal belangrijke beslissingen moeten maken.

4. Je onzeker voelen hoort erbij

Als je een leeftijd van bijvoorbeeld 25 jaar bereikt, dan kun je je behoorlijk onzeker gaan voelen. Vooral als je jezelf vergelijkt met de mensen om je heen. Je baan is niet zo goed als die van je beste vriendin, jij hebt minder ervaring in het leven en de ware nog niet gevonden. Terwijl je alweer bijna dertig bent (voor je gevoel).

Er zijn verschillende stormen en impulsieve acties die je onzeker kunnen maken. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Omarm de mensen die naar je luisteren en waar je je prettig bij voelt. Iemand die wil luisteren naar alles waar jij je onzeker over voelt, waarna je weer huilend van het lachen van de bank af rolt.

5. Blijf dromen

Want dromen komen uit, als je er maar hard je best voor doet en ook al denk je dat het een verloren zaak is. Misschien komen ze nu nog niet uit, maar blijf vooral in je grootste dromen geloven. Je bevindt je op dit moment in de meest uitdagende periode van je leven. Op alle vlakken. De realiteit is soms hard, maar je bent nooit oud genoeg om je dromen waar te maken. Je hebt nog een heel leven voor je.

6. Je kunt niet alles hebben wat je hartje je begeert

Nog steeds geen diploma? Lukt het sparen voor die reis niet? Wilde je twee jaar geleden al een vreemde taal leren? Kijk ook eens naar de dingen die je al wél hebt bereikt op deze leeftijd. Er zijn nog zoveel kansen, je bent nooit te oud om te leren. Al die wijsheid komt met de jaren en je zult jezelf steeds beter leren kennen en vrede hebben met alles en iedereen om je heen.

7. Het leven kan nu eenmaal wat verwarrend zijn

Wat er in onze harten en gedachten gebeurt, verwart ons vaak. Het belangrijkste om je leven weer op de rit te krijgen en om een evenwicht te vinden. Het is helemaal acceptabel om negatieve emoties te hebben in een moeilijke tijd, maar het is belangrijker om die gedachten te erkennen en de reis met jezelf aan te gaan. Schat, je hebt nog een heel leven voor je. Maak je niet zo druk om die getalletjes.

8. Je wordt een nóg zelfverzekerde powervrouw

De tijd dat je je onzeker voelt gaat langzaamaan voorbij. Dat gevoel verandert in ‘het kan me niet zoveel schelen’. En jezus, wat is dat een geweldig gevoel. Het gevoel dat je de hele wereld aan kan en de beste versie van jezelf bent.

9. Meer knaken

Ouder worden betekent ook meer verdienen. Ook al weet je misschien nog niet helemaal wat je ideale baan is en ben je niet helemaal tevreden met het salaris dat elke maand op je bankrekening wordt gestort. Ouder worden betekent dat je steeds meer gaat verdienen. Betekent meer geld voor leuke dingen doen en.. kleding. Hell yeah.

LEES OOK: Is je liefdesleven vreselijk ingewikkeld nu? Dat komt door de stand van Venus

Reageer op artikel:
Haal adem! Ouder worden is echt niet zo erg als je denkt en dit is waarom
Sluiten