Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 25/11/2017

Bewezen: Als jij de oudste in het gezin bent, dan vinden je ouders je het leukst

Als je met meerdere zusjes of broertjes in huis woont, dan wordt er vast vaak gediscussieerd over wie nu de grappigste, liefste, aardigste of leukste is. En over die laatste eigenschap hoeft nu geen discussie meer over te bestaan. Het antwoord staat nu namelijk zwart op wit op wetenschappelijk papier.

Eerder werd uit wetenschappelijk onderzoek ook duidelijk dat de jongste de beste chauffeur is, de liefste is en dat de jongste het grappigst is. Maar dit keer gaat het om de oudste thuis.

Oudste thuis? Dan vinden je ouders je het leukst

Het onderzoek waar dit keer een interessante bevinding uit kwam, was een initiatief van de University of California-Davis. De onderzoekers ondervroegen ouders en kinderen apart. Aan de ouders vroegen ze of ze één kind het leukst vonden.

Daaruit bleek dat 74 procent van de moeders en 70 procent van de vaders bekende dat ze één van hun kinderen leuker vonden dan een andere (WAT). Maar ze hoefden niet aan te geven wie ze het leukst vonden. Maar hoe komen de onderzoekers dan bij het resultaat dat ouders het oudste kind het leukst vinden?

Hier is waar de kinderen een rol spelen in het onderzoek. Zij kregen namelijk de vraag voorgeschoteld of ze vonden dat hun ouders ieder kind in het gezin gelijk behandelde. Hieruit bleek dat de jongste kinderen vaak het gevoel hebben dat het oudste kind meer aandacht krijgt. De oudste kinderen kregen ook het gevoel dat zij de meeste aandacht krijgen van hun ouders.

Als je deze bevindingen naast elkaar legt, dan komt er volgens de professoren uit dat ouders het oudste kind het leukst vinden. Misschien omdat de oudste thuis ook de eerste is die een schooldiploma of het roze pasje haalt.

Grote kans dat je ouders het er niet mee eens zijn als je ernaar vraagt, maar het is evengoed leuk om te weten. Steek het resultaat maar voorzichtigjes in je zak, zonder dat je zusjes of broertjes het zien.

En dit vind je vast ook fijn om te weten: Bewezen: De oudste thuis? Dan ben je slimmer dan je broertjes en zusjes

Reageer op artikel:
Bewezen: Als jij de oudste in het gezin bent, dan vinden je ouders je het leukst
Sluiten