Met deze tips overleven jouw geliefde kamerplanten de koude winter met gemak

Planten maakt je huis af. Maar wat je misschien nog niet weet is dat onze geliefde kamerplanten in de winter andere zorg nodig hebben dan in de zomer. Met de volgende tips lukt het jouw planten om deze winter wél te overleven.

Wanneer het in de winter buiten koud en grijs is, maken we ons huis extra leuk met de mooiste kamerplanten. Toch maken we hierbij fouten waardoor je ze binnen een paar maanden weer weg kan doen. Wat we natuurlijk echt niet willen.

Planten verzorgen in de winter

Je denkt misschien dat je planten het niet halen omdat je ze te veel water geeft, maar vaak is dat niet eens het grootste probleem. Nee, het grootste probleem is namelijk de plek waar jouw planten staan.

Dichtbij het raam

Je denkt misschien wel dat jouw planten dichtbij het raam horen te staan omdat ze veel zonlicht nodig hebben. Maar wat je misschien vergeet is dat het in de winter op deze plekken vaak tocht en vochtig is. Hier kan jouw geliefde kamerplantje misschien niet tegen.

Probeer ze daarom op een andere plek neer te zetten. Geen ander plekje in huis? Zorg er dan voor dat er geen tocht door de ramen komt. Maar ook dat de bladeren het raam niet raken. Zorg er wel voor dat ze wat zonlicht krijgen. Je kunt het beste per kamerplant kijken welke verzorging en plek ze nodig hebben.

Niet bij de verwarming

In de winter willen we natuurlijk een warm optrekje en zetten we de verwarming vol aan. Zorg er alleen wel voor dat jouw planten niet dichtbij een verwarming staan. Is dit wel het geval? Dan trekt het vocht uit de plant en kleuren de groene bladeren snel bruin.

Kan je echt geen andere geschikte plek vinden? Zorg er dan voor dat je de bladeren goed nat blijven met behulp van een plantenspuit. Zo behoudt jouw plant toch nog mooi zijn kleur.

Andere tips

Naast de juist plek vinden, hebben we voor jou ook nog wat andere handige tips op een rijtje gezet. Wedden dat met behulp van deze tips jouw kamerplanten deze koude winter gemakkelijk overleven?

1. De temperatuur van de ruimte

Je weet nu dat het geen goed idee is om een kamerplant dichtbij een verwarming te zetten. Maar waar dan wel? Zet de plant in een ruimte waar het tussen de 18 en 23 graden is.

2. Geef ze niet te veel water

Je planten te veel water geven zorgt er ook vaak voor dat jouw kamerplanten het niet overleven. Doordat je ze in de zomer meer water geeft, is de kans aanwezig dat ze in de winter minder nodig hebben. Steek daarom eerst een vinger in de aarde. Is de grond nog nat? Dan hoef je ze nog geen water te geven.

3. Gebruik een plantenspuit

Wil jij jouw kamerplanten in de winter goed verzorgen? Koop dan in een plantenspuit. Het benevelen van de bladeren is zeker in de winter een goed idee. Je spuit zo het stof van de bladeren en hierdoor krijgt de plant meer zonlicht. Maar ook de lucht wordt vochtiger wat weer beter is voor je plant.

Check vooraf wel even op internet of de planten in jouw huis dit nodig hebben. Deze luxe is namelijk niet voor elke plant noodzakelijk.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Roomed

Reageer op artikel:
Met deze tips overleven jouw geliefde kamerplanten de koude winter met gemak
Sluiten