Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 14 aug 2017

Waarom overlijden aan een gebroken hart echt bestaat en het juist iets heel romantisch is

Dat liefde pijn kan doen, is een gegeven feit. Een break-up laat een ongekende pijn en leegte achter die soms onoverkomelijk lijken te zijn. En het is nu ook daadwerkelijk bewezen: je kunt écht overlijden aan een gebroken hart.

Eerder is het al bewezen dat een break-up, en daarmee een gebroken hart, behoorlijk wat invloed heeft op jouw lichaam. Zo heeft jouw lichaam oprechte fysieke pijn en vervangt het stresshormoon jouw geluk hormoon.

Maar als je heel erge liefdesverdriet hebt, kan een gebroken hart zelfs ‘dodelijk’ zijn. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië is het echt mogelijk om te sterven aan een gebroken hart. Toch is dit eigenlijk een heel romantisch iets. En je hoeft hier niet bang voor te zijn als je nu door een break-up gaat.

Tot de dood ons scheidt

No worries, je zal niet zomaar komen te overlijden. Het onderzoek gaat namelijk vooral om ouderen, waarvan één van de twee al is heengegaan. Dood door een gebroken hart heeft dan ook alles te maken met een rouwproces, stelt verpleeghuisarts Bert Keizer. ‘Een rouwproces uit zich vaak in vermoeidheid en stress en dat beïnvloedt het immuunsysteem direct. Iets dat het lichaam anders wel zou overleven, kan in zo’n rouw proces ineens dodelijk zijn.’ .

De effecten

Het zijn de effecten van dit rouwproces dat een verhoogde kans op overlijden veroorzaakt. Zo slaap je bijvoorbeeld slechter, eet je verkeerd en is de kans op een toename in drankgebruik aanwezig. Dit tast de conditie van het lichaam aan. Maar je bent ook verder in gedachten verzonken, waardoor de kans op een ongeluk groter wordt.

Waar vroeger wellicht nog luchtig werd gedaan over pijn door een break-up, is gelukkig de maatschappij het er nu over eens dat het beëindigen van een relatie wel degelijk effect heeft op zowel jouw lichaam als jouw psyche. Doe rustig aan en neem even de tijd voor jezelf. Dit is simpelweg gewoon nodig.

LEES OOK:Waarom het niet erg is dat het tijd kost om over iemand heen te komen

Reageer op artikel:
Waarom overlijden aan een gebroken hart echt bestaat en het juist iets heel romantisch is
Sluiten