Wel eens last van paniekaanvallen? Dan wil je dit vast wel weten

Misschien ben je aan het lopen, aan het werk, op een date of misschien zit je wel gewoon thuis Netflix te kijken. En dan plotseling zonder enige reden, voel je je heel slecht. Je bent geschrokken, hopeloos en er zeker van dat je elk moment opeens neer kan vallen. Ook wel paniekaanval genoemd. vele mensen kennen dit gevoel.

Daarom delen wij graag de acht dingen die handig zijn om te weten over paniekaanvallen:

1. Ze zijn echt

Het idee dat zoiets als paniek zo een grote macht heeft over je, is moeilijk te accepteren. Mensen willen je graag laten geloven dat het ‘allemaal in je hoofd zit’. Een onschadelijke gedachte, en dat je het kan negeren. Maar zo werkt het niet.

Je kan paniekaanvallen nét zo makkelijk negeren als iemand die diabetes kan negeren. Wat uiteraard dus helaas niet kan.

2. Iedereen kan ze krijgen

Paniekaanvallen discrimineren niet, en niemand is er immuun voor. Dit betekent niet gelijk dat het iedereen zal overkomen, maar er is geen speciale eigenschap of functie die iemand van deze paniekaanvallen kan vrijstellen.

3. Ze kunnen voelen als een hartaanval

Jaarlijks zijn er duizenden mensen die het ziekenhuis bezoeken, denkend dat ze een hartaanval hebben. Wat niet vaak erkend wordt is dat de pijn om de borst daadwerkelijk plaatsvindt. Het is alleen niet dezelfde soort pijn als de indicatie van een hartaanval. Tijdens een paniekaanval laat het lichaam adrenaline vrij wat je hartslag versnelt. Hierdoor komen je hartspieren samen en dat doet pijn.

4. Ze kunnen uit het niets tevoorschijn komen

Je hebt een goede dag, geniet lekker van het zonnetje en dan plotseling heb je een paniekaanval zonder enige aankondiging. Ja het gebeurt helaas.

5. Ze kunnen gewoontes ontwikkelen

Zodra je eenmaal een paniekaanval hebt gehad op een bepaalde plaats of situatie, dan kan een paniekaanval nogmaals voorkomen als je naar dezelfde omgeving of situatie terugkeert. Het komt dan ook voor dat veel mensen die al eerder een paniekaanval hebben meegemaakt, bewust deze plekken vermijden. Als je iemand kent die dit doet, probeer ze dan niet te overtuigen van iets wat niet comfortabel aanvoelt. In de plaats daarvan kan je ze aanmoedigen om kleine stappen te nemen naar hun doel.

6. Ze kunnen leiden tot misbruik

Mensen met angst en paniekaanvallen hebben al snel de neiging om medicatie te nemen. Daarnaast is het geen geheim dat drugs, zoals bijvoorbeeld alcohol dit soort gemoedstoestanden kunnen veranderen. Dit is alleen niet de oplossing. Als je je terugtrekt met het gebruiken van medicatie dan kan dit weer leiden tot meer angst waardoor je uiteindelijk ook weer meer gaat innemen. Het creëert een eeuwige cyclus.

7. Ze kunnen relaties verpesten

Zo kunnen betrokkenen, die geen paniekaanvallen hebben op een minachtende manier handelen, dit kan leiden tot een teleurstelling van de mensen die deze paniekaanvallen wel ervaren. Dit gevoel doet zeer en kan ervoor zorgen dat zich gaan afzonderen. Probeer het onder controle te krijgen en praat met je wederhelft.

8. Het kan worden verholpen

Het belangrijkste op deze lijst is dat paniekaanvallen verholpen kunnen worden. Hierbij gaat het niet om vaccinaties of magische kuurtjes. Maar er zijn behandelingen beschikbaar. Sommige vinden dat natuurlijke behandelingen beter werken en anderen gaan liever voor een meer medische benadering. Kies waar jij het prettigst bij voelt.

Reageer op artikel:
Wel eens last van paniekaanvallen? Dan wil je dit vast wel weten
Sluiten