Zo creëer je jouw signature geur met parfum layering

Nog steeds jouw ultieme parfum niet gevonden? Ga dan aan de slag en maak je eigen cocktail door middel van parfum layering. Met deze tips creëer jij jouw signature geur.

Dit is parfum layering

De naam zegt het al een beetje: bij parfum layering breng je verschillende laagjes geuren aan om zo tot jouw eigen favoriet te komen. Een unieke geur die niemand anders heeft. Je kunt je vast voorstellen dat niet alle geuren een goede match zijn en je wilt natuurlijk geen toilet verfrisser worden. Volg deze tips en het gaat helemaal goed komen.

De verschillende lagen in een parfum

Wanneer je gaat layeren is het belangrijk om de structuur van een geur goed te begrijpen. Deze bestaat namelijk uit een top-, hart- en basisnoten. De topnoot zijn de ingrediënten die je direct ruikt wanneer je het op sprayt. Dit zijn vaak sprankelende en frisse ingrediënten.

Daarna komt de hartnoot: meestal warmer en zachter. Uiteindelijk kom je bij de basisnoten terecht, deze blijf je de komende paar uur ruiken tot de geur verdwijnt.

Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen met parfum layering, kies dan twee geuren die eenzelfde noot hebben, bijvoorbeeld vanille. Of je combineert juist geuren die draaien om één of twee basisnoot. Dit zie je dan vaak terug in de naam van de geur, zoals bij bijvoorbeeld Jo Malone.

De verschillende geurfamilies

Geuren kun je indelen in verschillende families. Een parfum valt in een familie of is een combinatie. Zo heb je bijvoorbeeld oriëntaalse geuren die wat kruidiger zijn, houtachtige geuren en natuurlijk florals met veel bloemen.

Vaak heb je wel een voorkeur voor een bepaalde familie, de een houdt namelijk meer van frisse geuren en de ander meer van zoete geuren. Kies bij parfum layering voor twee geuren uit dezelfde familie om te voorkomen dat de geuren mismatchen.

Geen idee tot welke familie jouw parfum behoort? Op de website Fragrantica vind je alle informatie over jouw geur. Ook als je googled op ‘Fragrance Wheel’ krijg je alle families te zien zodat je een goed beeld krijgt.

Welke geuren kun je niet combineren?

Als je een beetje wilt experimenteren, dan is er veel mogelijk. Maar oefen dus wel eerst in dezelfde families en noten. Je kunt in principe alles combineren, maar pas op met zware geuren: dit kan snel too much worden.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Zo creëer je jouw signature geur met parfum layering
Sluiten