Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 25 apr 2017

Deze 7 dingen herken je alleen als je een perfectionistisch persoon bent

Een essay typen, je nagels lakken, je werk doen, een bloementje planten of een lekker broodje maken voor jezelf: jij wilt altijd alles perfect uitvoeren. Perfectionisme is jouw religie en je bent maar wat goed in het naleven hiervan. Dit zijn dan ook de zeven dingen die je alleen herkent als jij perfectionistisch bent.

1. Er is geen ruimte voor foutjes

Nee, niet die van jezelf, maar ook zeker niet van anderen. Alles moet perfect en picobello in elkaar zitten en als jij een error ziet, dan ben je de eerste die er iets aandoet. Daarom kan je er altijd vanuit gaan dat bij jou alles in orde is.

2. Je bent streng voor jezelf

Streng, doch rechtvaardig. Je wilt dat alles loopt zoals gepland; zo niet, dan zoek jij door totdat het wel voldoet aan jouw eisen. Gelukkig denk je snel in oplossingen, zodat er snel verbeterd wordt.

3. Je hebt moeite met iets loslaten

Je wilt graag alles zelf uitvoeren en geeft zo min mogelijk taakjes uit handen, want hé: je doet het zelf het beste. Misschien is het beter om iets vaker los te laten, aangezien het onmogelijk is om alles zelf én perfect te doen.

4. Je vindt het niet snel goed genoeg

Als je iets eerst goed vond, dan ben je er nu over uit dat het eigenlijk beter kan. De rust in je hoofd is pas wedergekeerd als je het op nieuw en beter heb uitgevoerd.

5. Je bent soms uren bezig om iets perfect te maken

Let’s face it, het duurde je misschien een halve dag, maar gelukkig ziet de voorkant van jouw paper en de inhoudsopgave er perfect uit. Als je alleen hierop beoordeeld zal worden, zou je sowieso een dikke tien hebben gekregen. Oh en tijdens het bewerken van jouw Instagram foto’s kan het zo drie uur later zijn, maar dan heb je wel een prachtig resultaat. Alles voor de likes.

6. Alles draait om het behalen van jouw doel

Of het nu linksom of rechtsom is: jouw doel is behaald. Het maakt niet uit wat anderen hiervan vinden, jij hebt een doel gezet en deze ga je bereiken. Je zit vol doorzettingsvermogen en discipline.

7. Je bent georganiseerd

Alles voldoet aan jouw standaard: bij de badkamer staan alle shampooflessen samen met de matchende conditioner naast elkaar, de koelkast heeft een aparte la voor groente en eentje voor broodbeleg en het huis is altijd on fleek. Noemen anderen dit dwangneurose? Laat je niet gek maken: jij hebt namelijk jouw leven op orde en daar zijn ze stiekem alleen maar jaloers op.

Probeer wel in jouw achterhoofd te houden dat perfectie moeilijk te bereiken is; het is wat je er zelf aangeeft. Iedereen heeft een eigen vorm van perfectie en deze is perfect.

Dit wil je ook lezen: Praat jij tegen jezelf? Dat maakt je geen idioot maar juist een genie

Reageer op artikel:
Deze 7 dingen herken je alleen als je een perfectionistisch persoon bent
Sluiten