Nee hè. Je grote liefde ‘shampoo’ kan juist pluizig haar veroorzaken

Blijft jouw haar ook pluizig hoeveel serums en haarmaskers je ook gebruikt? Grote kans dat het aan je shampoo ligt.

Hoe dat komt? Een te hoge pH-waarde in je shampoo. Dit heeft namelijk direct effect op hoe breekbaar en pluizig je haar is. Om te begrijpen waarom een te hoge pH-waarde in shampoos slecht is voor je haar geven we je even een korte scheikundeles. De pH-waarde meet de zuurtegraad, en de schaal loopt van 0 t/m 14. Alles tussen de 0 en 6,9 is zuur, 7 is neutraal (water heeft een pH-waarde van 7) en alles tussen de 7,1 en 14 is basisch (het tegenovergestelde van zuur). Je hoofdhuid heeft een pH-waarde van ongeveer 5,5 en alle shampoos met een waarde daarboven zorgen voor een opbouw van statische elektriciteit.

Effecten van een te hoge pH-waarde in een shampoo

Deze opgebouwde statische elektriciteit zorgt voor statisch haar, wrijving en kan leiden tot afgebroken haar. Deze effecten kunnen voorkomen bij alle type haar. Maar haar dat broos, gekruld of beschadigd is doordat het met een chemisch product is behandeld, is wel extra kwetsbaar en gevoelig hiervoor.

Welke shampoo?

Helaas staat op de meeste shampoos niet vermeld welke pH-waarde het bevat. Wel is het zo dat de meeste shampoos die ze bij de drogist verkopen, een te hoge waarde voor je hoofdhuid hebben. De shampoos die bij de kapper te krijgen zijn hebben vaak een wat lagere pH-waarde. Zoek in ieder geval een shampoo waarop vermeld staat dat het een lage pH-waarde heeft of pH-neutraal is. Wil je weten hoe hoog de pH-waarde is van jouw shampoo dan kun je een testset kopen. Met behulp van strips die je in je shampoo legt kun je aan de hand van de verkleuring van de strip aflezen hoe hoog de pH-waarde is. Wat betreft conditioners hoef je je geen zorgen te maken, deze hebben vrijwel altijd een lage pH-waarde.

Reageer op artikel:
Nee hè. Je grote liefde ‘shampoo’ kan juist pluizig haar veroorzaken
Sluiten