Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 19 nov 2015

Pilmoe? Dit zijn de antwoorden op ál je vragen over het spiraaltje

Ben je een beetje zat van de pil? Omdat je 'm op één of andere manier steeds vaker vergeet in te nemen? Of staat het idee dat je iedere dag hormonen slikt, je steeds meer tegen? Je bent niet alleen: steeds meer vrouwen stoppen met de pil en kiezen voor een spiraaltje. Maar eh, wat is dat ook alweer? Geen paniek. Op de vragen die je nog niet wilde of durfde te stellen, hebben wij de antwoorden.

Het spiraaltje is in opkomst. Tien jaar geleden had 4 procent van alle vrouwen een spiraal, nu is dat 12 procent. Het aantal pilgebruikers daalt juist. Nu gebruikt 37 procent de anticonceptiepil, tegenover 41 procent in 2005.

Eh, wat is het spiraaltje ook al weer?

Je hebt twee soorten: een hormoonspiraal, ook wel Mirena-spiraal genoemd, en een koperspiraal. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, de koperionen maken de zaadcellen lui en het baarmoederslijmvlies wordt ongeschikt gemaakt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het nadeel is dat je langer ongesteld kunt zijn en dat het meer pijn kan doen. Het hormoonspiraaltje geeft vijf jaar lang – we herhalen: vijf jaar lang – een hormoon af wat lijkt op progesteron, een hormoon dat ook in je lichaam voorkomt. De hormonen – veel minder dan je met de pil binnenkrijgt – zorgen ervoor dat je baarmoederslijmvlies dunner wordt en het slijm in de baarmoedermond taai. Hierdoor kunnen zaadcellen heel moeilijk tot niet voorbij de baarmoedermond.

Hoe veilig is het?

Heel veilig, namelijk 99,8 procent. De pil is zelfs nét iets minder betrouwbaar (99,5 procent afhankelijk van het soort pil). En vergeet vooral niet het risico bij de pil dat je ‘m een keer kunt vergeten. Of je hebt niet door dat de pil minder goed werkt als je hebt overgeven of een antibioticakuurtje hebt gehad.

Hoe pijnlijk is het om het te laten plaatsen?

Tja, pijnloos zal het niet zijn. Alle soorten spiralen, zowel het koperspiraaltjes als het hormoonspiraaltje, worden door een arts in de baarmoeder geplaatst. Daarvoor wordt een eendenbek in je vayaya gebracht. Gyneacoloog Kitty Kapiteijn vertelt aan Cosmopolitan dat wat je voelt het beste te vergelijken is met sterke menstruatiekrampen. Overigens is het het beste om het spiraal in te brengen als je ongesteld bent. Dan ben je niet alleen meteen beschermd, maar is de baarmoedermond al een beetje geopend, waardoor het inbrengen gemakkelijker zal gaan.

Van de eendenbek voel je in principe niks. De kramp is maar eventjes. Als je je elleboog stoot, heb je ook even pijn. De kramp bij een spiraaltje zetten is ook een tijdelijke kramp die van zeer korte duur is. Piece of cake, geloof ons maar. En daarna ben je voor vijf (!) jaar klaar.

Heb je met een spiraaltje minder last van PMS?

Kan. Maar wat voor de ene vrouw werkt, werkt bij de andere niet per se als het om PMS gaat. Er zijn dan ook nogal wat verschillende klachten of symptomen van PMS. Van pijnlijke borsten tot duizeligheid en van prikkelbaarheid tot diep sombere gevoelen. Als je hier last van hebt, ben je waarschijnlijk gevoeliger voor hormoonwisselingen dan vrouwen die er geen last van hebben. Het hormoonspiraaltje zorgt er, net als de pil, in ieder geval voor dat je minder hormoonschommelingen hebt.

Wat voor invloed heeft het op je menstruatie?

Goed nieuws. 75 procent van de vrouwen met een hormoonspiraal heeft een jaar na plaatsing nog maar twee dagen bloedverlies per maand. En ongeveer 30 procent wordt helemaal niet meer ongesteld. Dit heeft geen invloed op je vruchtbaarheid op de lange termijn. Als je kinderen wilt, kun je de spiraal laten verwijderen en ben je weer vruchtbaar.

En nee, als je niet ongesteld wordt, hoopt het bloed zich niet op in de baarmoeder. Het slijmvlies in de baarmoeder ontwikkelt namelijk helemaal niet, en daarom hoeft het ook niet iedere maand afgestoten of opgeschoond te worden.

En zal seks anders zijn?

In positieve zin kan het tussen de lakens nog fijner en intiemer worden. Je hoeft je namelijk totaal niet druk te maken over dat je zwanger kunt worden. Je bent daardoor ongeremder. Het kán gebeuren dat hij de draadjes voelt. Maar dan zijn zijn ze gewoon niet kort genoeg afgeknipt en is het slim om terug naar de dokter te gaan. Het zal hem in ieder geval nooit pijn doen, en meestal worden ze perfect afgeknipt.

Laatste handige tips

Je kunt je spiraaltje bij de huisarts of in het ziekenhuis laten plaatsen. Vraag aan de behandeld arts hoevaak hij of zij het spiraaltje al heeft geplaatst. In het ziekenhuis plaatsen de gyneacologen er zo’n 30 per dag. Je kunt je voorstellen dat er ze daardoor heel wat handigheid in hebben gekregen. Ook sommige huisartsen doen het vaker. Maar zeker als het jouw eerste spiraaltje is, is het handig dat iemand ‘m plaatst die het vaker heeft gedaan. Ze zeggen niet voor niets; oefening baart kunst.

Hou er daarnaast rekening mee dat er eventueel wordt gevraagd om een SOA test te doen en een zwangerschapstest ook aan te raden is. Niet alle artsen zullen het vragen. Maar besef je goed dat als je onverwacht zwanger bent en je spiraal wordt geplaatst, je zwangerschap wordt afgebroken. En die keuze wil je natuurlijk zelf maken. Kies er daarom voor om altijd even een testje te doen. Gewoon voor de zekerheid.

LEES OOK: Ongesteld zijn sucks, maar met deze tips valt het allemaal reuze mee

Reageer op artikel:
Pilmoe? Dit zijn de antwoorden op ál je vragen over het spiraaltje
Sluiten